1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. matkalaukut

Bertat tarjoavat teatterielämyksen vaikka vanhainkodin ruokasalissa

Matkalaukkuteatteri Bertat on uusi torniolainen teatteriyhdistys, jonka ajatuksena on viedä teatteria sinne, missä sitä muuten ei ole tarjolla. Esitykset rakennetaan niin, että tilaa ei tarvita juuri kuin näyttelijöiden verran.

Kuva: Kati Siponmaa / Yle

Bertat on uusi torniolainen teatteriyhdistys, mutta sen tekijät alkavat olla alueellaan jo konkareita. Pitkään teatterin parissa työskennellyt Anne Järvinen on ohjannut Berttojen nyt pari kertaa yleisölle esitetyn näytelmän Naisen mieli.

Monisävyistä naisen maailmaa hyvin kuvaavat Arja Tiaisen runot rytmittävät esitystä, sillä näyttelijät Johanna Kallio ja Mervi Kajava käyvät vuoropuhelua Tiaisen tekstein.

Näytelmä sulkee sisäänsä muun muassa seuraavan runon:

Päätoimiseksi naiseksi älä rupea,

se on silkkaa kuukautiskiertoa

pillereitä ja kierukoita meikkiohjelmia

joista ei tolkkua saa,

omin käsin leivottua pullaa ja

lattioita

joissa ei rikkaa käy, tarjouksesta

tarjoukseen.

Elämistä kuulopuheiden ja

satunnaisuuksien varassa.

Sinun on oltava aina jonkun tukipylväs,

odotettava almanakka kourassa mikä tulee

ja miksei jo tule.

Siivouskykyinen rintarauhaspari.

Valkopyykki on kohtalo.

Huolto pelaa, mutta miten on

kirjavien laita?

(Vallan Casanovat, WSOY 1979)

Ohjaaja Anne Järvisen mukaan he ovatkin suorastaan herkutelleet muutamilla Tiaisen värssyillä, joita valittiin mukaan lopulliseen esitykseen.

– Ollaan maiskuteltu kaikki omasta mielestämme parhaat palat tähän lopulliseen esitykseen.

Tiaisen teksteihin perustuva Naisen mieli on selkeästi aikuisten näytelmä. Ikärajaa ei ole asetettu, mutta ihan pienimmille asioista suoraan puhuva näytelmä ei sovellu.

Mervi Kajava antaa esimerkin hänelle kaikkein mieleenpainuneimmasta repliikistä:

– Asunto, jossa on alapääsuihku on siunaus!

Esityksiä myös lapsille

Matkalaukkuteatteri Bertat on perustettu alkuvuodesta 2015 Lapin kulttuurirahaston myöntämän apurahan turvin. Perustajajäseniä Järvisen, Kallion ja Kajavan lisäksi ovat Katariina Salo, Eija Tammela ja Leena Suonvieri.

Heti seuraavana syksynä perustamisesta naisten oli tarkoitus lähteä suurisuuntaisesti Suomen kiertueelle, mutta sitten tuli mutkia matkaan.

Anne Järvinen kertoo sairastuneensa vakavasti ja muutenkin asiasta innostunut ryhmä meinasi polttaa kynttilänsä molemmista päistä.

– Nyt lähdetään liikkeelle täysiä, mutta rauhallisesti. Otetaan pala kerrallaan, sanoo sairautensa selättänyt Järvinen.

Parin esittelynäytöksen jälkeen ryhmä vetäytyy heinäkuuksi huilailemaan ja aloittaa sitten lähialueiden valloituksen elokuusta lähtien. Esityksiä voi tilata matkalaukkuteatterin Bertat ry:n sähköpostista.

Järvinen paljastaakin, että Bertoilla on tarkoitus tehdä myös lapsille oma suomalaisiin runoihin perustuva esitys. Nyt naisilla on takataskussaan jo valmis vuorovaikutteinen lastennäytelmä, jossa pyritään käsittelemään erilaisia tunteita. Lökö ja Tinku-näytelmä soveltuu erityisen hyvin 5-10-vuotiaalle yleisölle.

Laukut lähinnä rekvisiittana

Matkalaukkuteatterin idea on, että lähdettiinpä keikalle sitten lähelle tai kaueammas, niin tavaraa ei matkassa olisi enempää kuin matkalaukullinen.

– Toivottavasti matkalaukut ovat mahdollisimman tyhjät, kun ne mukaan pakataan. Siellä on ehkä vähän vaihtovaatetta, mutta ei muuta. Tarkoitus on, että voidaan mennä mihin vaan, milloin vaan ja miten vaan, Järvinen kuvaa.

– Aika liki ihmiset esityksessä on, kun tuossa toisiamme silmiin tapitamme. Se on mielenkiintoista, kun tila on intiimi, Johanna Kallio toteaa.