Kunnan kesäyritysseteli vie monia nuoria kohti yrittäjyyttä

Kesätyöpaikan puuttuessa moni nuori työllistää itse itsensä yrittäjänä. 4H-yhdistysten kautta on perustettu kuntien tukemana nuorten yrityksiä nyt ensimmäistä kertaa Pohjois-Karjalassa. Ylä-Karjalassa toimii kesän aikana liki parinkymmenen nuoren yritykset.

Yritystiedot
Pirjo Hämynen ja Santeri Heikkinen Taitokartanon kuistilla.
Heikki Haapalainen / Yle

Puu-Juuan Taitokartanon pihaan leijuu hyvä tuoksu, kun talon aulassa Santeri Heikkinen paistaa vohveleita. Vanhan kunnantalon aulassa on jo viidettä kesää nuorten pitämä kahvila. Idean tuotteisiinsa Heikkinen sai Hollannin-matkalla.

– Hollannissa on keksivohveleita, joita tuolla on itsellänikin myynnissä. Niistä tuli idea alunperin, Heikkinen kertoo.

Mukavinta on varmaan se, että tapaa ihmisiä.

Santeri Heikkinen

Oman tuotannon lisäksi yrityksellä on alihankintaa. Heikkinen on nimittäin palkannut pikkusiskonsa leipomaan kahvioon pullaa.

Kahvio on auki ensimmäisiä päiviä auki Heikkisen isännöimänä. Urakan alku on ollut hänelle mieluisa.

– Aika monipuolista mutta kuitenkin aika rauhallista. Mukavinta on varmaan se, että tapaa ihmisiä ja saapi keskustella muidenkin kanssa, että ei mene koko kesä ihan kotona.

Tapa työllistyä kesäksi ja kokeilla yrittäjyyttä

Juuassa aloittaa tänä kesänä 10 ja Nurmeksessa seitsemän nuorten yritystä. Toiminnanjohtaja Pirjo Hämynen kertoo, että oma-aloitteiset nuoret ovat perustaneet monen alan yrityksiä.

– On useita kotipihapalveluyrityksiä, kahviloita, atk-puolen yritys, autojenputsausyritys ja leivontapuolen yrityksiä, Hämynen kertoo esimerkkejä.

Nurmeksen kaupunki myöntää hakijalle 250 euroa ja Juuan kunta 200 euroa. 4H-yhdistys auttaa käytännön asioissa. Pienimuotoiset paperityöt tarvitaan, mutta esimerkiksi veroasiat jokainen hoitaa omassa verotuksessaan.

Valtaosa yrityksistä toimii kesän ajan. 4H:n auttamien yrittäjien ikähaitari on 13-22 vuotta. Monelle yrittäjyys on oma kesätyö, mutta taustalla on syvempikin ajatus.

– Varmaankin se perimmäinen tarkoitus on innostaa nuoria kokeilemaan omia ideoita ja saamaan positiivista kokemusta pienyritystoiminnasta. Sitten on joskus myöhemmin vanhempana perustaa se oikea yritys, Pirjo Hämynen sanoo.