1. yle.fi
  2. Uutiset

Paavo Nurmen kisat ovat tv-tuotantotiimille harjoitus Rion olympialaisia varten

Kilpailujen televisiointia tekemässä on viidenkymmenen hengen tiimi, josta kymmenen lähtee myös Rioon.

urheilu
Paavo Nurmi -stadion
Eino Kossila / Yle

Paavo Nurmi -stadionilla tehdään viimeisiä valmisteluja. Yle Urheilun tv-tuotantotiimi käy suorituspaikkoja läpi ja tarkistaa, että kaikki asiat ovat kohdallaan illan Paavo Nurmi Gamesin televisiointia varten.

Vierekkäin seisoo kaksi lähetysautoa. Toisesta tehdään kotimaahan menevä, toisesta kansainvälinen signaali.

– Minä teen kansainvälisen signaalin, joka menee kuuleman mukaan sataan maahan, kertoo ohjaaja Jukka Ahonen Yle Urheilusta.

Osa ammattilaisista lähtee myös Rioon

Paavo Nurmi Gamesin televisiointia on tekemässä noin 50 ammattilaisen työryhmä. Noin kymmenen heistä tekee samoja tehtäviä myös Rion olympialaisissa elokuussa.

Paavo Nurmen kisojen televisiointi onkin osittain harjoitus Rioa varten. Kameraoperaattori Satu Viilo kuvaa illan aikana pitkien heittojen kaaria. Hänen on tarkoitus napata kuvaan taivaalla lentävä objekti – oli se sitten keihäs tai vaikkapa kiekko – ja kuvata sen maahan laskeutuminen.

– Keihäs on vielä suht helppo, mutta kiekko on aika pieni, ja jos se lähtee häkistä ihan tasaisesti, voi sen löytäminen olla hyvinkin hankalaa. Toivon mahdollisimman erilaisia kaaria, jotta pääsee koittamaan erilaisten kaarten kuvaamista, Viilo kertoo.

Kameroita
Eino Kossila / Yle

Yleisurheilukisat tuotantotiimille hektiset

Ohjaaja Jukka Ahosen mukaan Rion olympialaiset ovat tuotantotiimille tietyllä tapaa helpommat kuin yhden illan Paavo Nurmi Games.

– Päivät ovat tietysti pitkiä, mutta siellä keskitytään vain yhteen lajiin kerrallaan. Täällä on kaikki lajit muutamassa tunnissa, ja kaikki pitää saada survottua lähetykseen, Ahonen sanoo.

Paavo Nurmen kisojen kaltainen yleisurheilutapahtuma on tuotantotiimillekin hektinen. Päävaroittaja istuu ohjaajan vieressä, seuraa kentän tapahtumia ja tulosmonitoria. Hän saa korvaansa tietoja suorituspaikoilla olevilta varoittajilta, ja kertoo ohjaajalle, mistä kuvaa milloinkin halutaan.

– Päävaroittaja tekee lähetyksen sisällön, ohjaaja rakentaa kuvat. Yksi ihminen ei pysty hallitsemaan sitä kaikkea, Ahonen sanoo.

Paavo Nurmi Games Turussa 29.6. Lähetys kilpailuista Yle TV2:lla klo 19-22.

Lue seuraavaksi