1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

"Mitä te täällä teette?" – katso videolta europarlamentin kiivas sanailu Britannian EU-erosta

Britannian EU-ero sai komissiota johtavan Jean-Claude Junckerin ja Britannian itsenäisyyspuolueen Nigel Faragen sanasotaan. Euroopan parlamentti kokoontui erityisistuntoon tiistaina.

Ulkomaat
Uutisvideot: Kaksintaistelu Euroopan parlamentissa
Uutisvideot: Kaksintaistelu Euroopan parlamentissa

Britannian itsenäisyyspuolueen johtaja Nigel Farage sai kylmän vastaanoton Euroopan parlamentissa. Monet edustajat buuasivat Faragen puheelle, ja EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker syytti häntä valehtelusta.

Euroopan parlamentti kokoontui tiistaina erityisistuntoon keskustelemaan Britannian EU-erosta. Istunto alkoi sydämellisesti, kun Jean-Claude Juncker suuteli Faragea poskelle.

Pian Farage kuitenkin keskeytti Junckerin aloituspuheenvuoron hitaalla taputuksella. Juncker vastasi välittömästi:

– Tuo on viimeinen kerta, kun taputatte täällä. Olen yllättynyt, että olette täällä. Taistelitte eron puolesta ja Britannian kansa äänesti sen puolesta. Mitä te täällä teette? Juncker kysyi Faragelta aplodien saattelemana.

Farage puhui uhmakkaasti

Euroopan unionia kiivaasti vastustava Farage on yksi itsenäisyyspuolue Ukipin 22 euroedustajasta. Hän piti pientä Britannian pöytälippua istumapaikkansa edessä.

Nigel Farage vakuutti omassa puheenvuorossaan, että Britannia pysyy Euroopan parhaana ystävänä eron jälkeenkin. Hän vaati muuta Eurooppaa suhtautumaan eroon järkevästi.

– Teen yhden ennustuksen tänä aamuna: Britannia ei ole viimeinen jäsenmaa, joka jättää Euroopan unionin, Farage sanoi.

Euroedustajien enemmistö buuasi Faragen puheelle, mutta euroskeptikot hurrasivat. Hän sai tukea muun muassa Ranskan Kansallisen rintaman Marine Le Peniltä.

– Ero on suuri voitto demokratialle ja isku EU:lle, joka on rakennettu pelolle, uhkailulle ja valheille, Le Pen sanoi.

Juncker syytti valehtelusta

Jean-Claude Juncker syytti Faragea lopetuspuheenvuorossaan valehtelusta. Farage antoi kansanäänestyksen jälkeen ymmärtää, että hänen aikaisemmat puheensa Britannian EU:lle maksamista suurista rahasummista olivat virheellisiä.

– Jos olisitte sanonut tämän ennen äänestystä, olisin onnitellut teitä. Mutta te valehtelitte. Ette kertonut totuutta, Jean-Claude Juncker arvosteli Faragea.

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi