Orpo perussuomalaisten EU-kansanäänestyspuheista: Vastuutonta

Kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon mukaan hallituspuolueesta tuleva puhe heikentää Suomen näkymiä ja uhkaa orastavaa talouskasvua.

Petteri Orpo Kuva: Petteri Paalasmaa / AOP

BRYSSEL Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo tuomitsee tiukkasanaisesti perussuomalaisten puolueleiristä kuuluvat vaatimukset EU-kansanäänestyksen järjestämisestä.

– Minä pidän tätä kansanäänestyskeskustelua vastuuttomana. Joka kerta kun Suomessa puhutaan näin, ja se tulee hallituspuolueiden piiristä, se vaikuttaa negatiivisesti meidän näkymiin, kehitykseen, huteraan orastavaan talouskasvuun, investointipäätöksiin. Sen takia minusta tällaisia puheenvuoroja ei kannattaisi käyttää, Orpo sanoo Ylen haastattelussa Brysselissä.

Orpon mielestä hallituksessa asiasta vallitsee yksimielisyys. Puolueiden pitäisi Orpon mielestä myös ottaa huomioon, että hallituskautta on jäljellä kolme vuotta. Hallitusohjelmassa todetaan Suomen olevan unionin aktiivinen jäsen.

– Meillä on ollut hallituksen ministereiden kesken ihan yhteinen kanta, miten suhtaudutaan Brexitiin ja miten mennään eteenpäin. Viittaan tässä hallitusohjelmaan.

"En voi kieltää ketään keskustelemasta"

Orpo ei halua vastata kysymykseen, pitäisikö Soinin hänen mielestään kaitsea puoluettaan tiukemmin.

– En ota kantaa heidän sisäisiin asioihinsa.

Entä haluaako Orpo kieltää keskustelun?

– En minä tietenkään ketään voi kieltää keskustelemasta. Mutta totean, että me olemme samassa hallituksessa, meillä on selkeät hallitusohjelman kirjaukset.

Kokoomus puolustaa tiukasti EU:ssa pysymistä.

– Minun mielestäni Suomen asema on sen kaltainen, että meidän pitää ehdottomasti olla aktiivisesti mukana Euroopan unionin kehittämisessä. Se on sekä talouden, työllisyyden että kasvun näkökulmasta meille oleellista. EU on myös turvallisuusyhteisö, johon kuulutaan. Minusta tämä on aivan selkeä asia, Orpo luettelee.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) toisti huippukokouksen alla oman kantansa, ettei kansanäänestystä tule.

– Vastaus on minulla ollut selvä, että ei järjestetä. Me olemme kerran siitä äänestäneet ja me suomalaiset uskomme kerralla, Sipilä sanoi.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho piti äänestystä mahdollisena ja perussuomalaiset nuoret ovat toivoneet sitä. Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soinin odotetaan huomenna aamulla kertovan tarkemmin puolueensa linjauksista liittyen Brexitiin.

Puolueen medialle lähettämässä kutsussa luvataan Soinin linjaavan muun muassa, miten tästä eteenpäin edetään ja mikä on Suomen rooli.