1. yle.fi
  2. Uutiset

Turkin pääministeri: Istanbulin lentokenttäiskussa ainakin 36 kuolonuhria

Turkin pääministerin mukaan alustavat tutkimukset osoittavat äärijärjestö Isisin suuntaan. Tiistai-iltana tehdyissä itsemurhaiskuissa Istanbulin lentokentälle sai surmansa ainakin 36 ihmistä, mutta kuolonuhreja pelätään tulevan vielä lisää.

Ulkomaat
Poliisi tutki räjähdyspaikkaa Atatürk-lentokentällä myöhään tiistaina.
Poliisi tutki räjähdyspaikkaa Atatürk-lentokentällä myöhään tiistaina.Sedat Suna / EPA
Poliiseja juoksemassa.

Turkin pääministeri Binali Yildirim saapui aamuyöllä Istanbulin lentokentälle ja piti tiedotustilaisuuden, jossa hän on täsmentänyt tietoja Istanbulin Atatürkin lentokentälle tehdyistä terrori-iskuista.

Pääministeri vahvistaa, että lentokentällä tehtiin tiistai-iltana kolme itsemurhaiskua, joissa on tämän hetkisten tietojen mukaan saanut surmansa 36 ihmistä ja useita on haavoittunut, muutamat vakavasti.

Yildirimin mukaan on todennäköistä, että kuolonuhrien joukossa on ulkomaalaisia.

Tiedotusvälineistä riippuen haavoittuneiden määrä vaihtelee suuresti, eikä pääministeri vahvistanut tarkkaa määrää. Haavoittuneita on kerrottu olevan ainakin 80, jopa 150.

Äärijärjestö Isisiä epäillään

Pääministeri Yildirim kertoo, että kolme itsemurhapommittajaa avasi ensin tulen lentokentällä, jonka jälkeen kolmikko räjäytti itsensä.

Alustavien tutkimusten perusteella iskujen takana on äärijärjestö Isis. Yildirimin mukaan hyökkääjät saapuivat lentokentälle taksilla.

Turkin viranomaiset ovat kertoneet aiemmin, että itsemurhapommittajat räjäyttivät itsensä lentokentän kansainvälisen terminaalin sisäänkäynnin luona. Räjähdys tapahtui turvatarkastuksessa ennen läpivavalaisua.

Joidenkin silminnäkijöiden mukaan lentokentän poliisi paini yhden hyökkääjän kanssa ennen kuin hyökkääjät räjäyttivät itsensä.

Lentokenttä avautuu jälleen

Istanbulin Atatürkin kansainvälinen lentokenttä on yksi Euroopan vilkkaimmista.

Tiistai-iltaisten iskujen jälkeen lentokenttä perui kaikki lähtevät lennot ja matkustajia siirrettiin hotelleihin. Saapuvat lennot saivat laskeutua kentälle puoleen yöhön asti, jonka jälkeen kenttä suljettiin.

Yhdysvaltain ilmailuviranomainen FAA ilmoitti yöllä, että se on perunut kaikki lennot Yhdysvaltain ja Istanbulin välillä.

Pääministeri Yildirim ilmoitti yöllä, että Atatürkin lentokenttä avataan jälleen lentoliikenteelle. Lentokenttä kertoo Facebook-sivuillaan, että lentoliikenne käynnistyy aamuviideltä.

Lähteet: Reuters, AFP, AP

Lue seuraavaksi