1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Cameron selitti tappiotaan EU-kumppaneille: Kansa äänesti maahanmuutosta ja itsemääräämisoikeudesta

Pääministeri Sipilän mukaan Cameron esiintyi "nöyrällä asenteella".

Ulkomaat
David Cameron saapuu.
Britannian pääministeri saapui EU:n huippukokoukseen Brysseliin tiistaina.Julien Warnand / EPA

EU-maiden johtajat kuulivat Brysselissä illalla Britannian pääministerin David Cameronin selityksen siitä, miksi hän hävisi kansanäänestyksen Britannian pitämisestä unionin jäsenenä. Cameron korosti huippukokouksen illallisella kampanjoineensa jäseneksi jäämisen puolesta, mutta hänen kantansa jäi tappiolle.

– Äänestäjät ymmärsivät taloudelliset perustelut (jäämisen puolesta), mutta huoli maahanmuutosta ja itsemääräämisoikeudesta oli suurta, Cameron kuvaili kokouksen jälkeen kertoneensa 27 muun jäsenmaan johtajille.

Cameronin mukaan muut johtajat osoittivat ymmärrystä brittien päätökselle, mutta komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker sanoi, että hän ei usko Cameronin selitystä.

– Jos moittii EU:ta vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen, ei pitäisi ihmetellä jos äänestäjät alkavat uskoa, Juncker sanoi kokouksen jälkeen.

– Ystävyytemme kuitenkin jatkuu. Se onkin ainoa asia joka jatkuu: Ystävyytemme eurooppalaisina, Juncker sanoi.

Valtaosa EU-maista oli sitä mieltä, että Britannian ei tarvitse antaa eroilmoitustaan saman tien. Neuvottelut erosta voidaan käynnistää vasta kun ilmoitus on annettu.

– Johtajat ymmärtävät, että on annettava pölyn laskeutua Britanniassa, Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk sanoi kokouksen jälkeen.

Cameronin mukaan pöydän ympärillä yksi tai kaksi maata halusivat kuitenkin, että ilmoitus annettaisiin heti.

Huippukokous jäi Cameronin viimeiseksi, sillä hän ilmoitti kansanäänestyksen jälkeen eroavansa pääministerin tehtävästä. Cameron sanoi, että ilta oli hänelle surullinen.

– Hän oli hyvin nöyrällä asenteella ja yhteistyöasenteella, ja kovin harmistunut lopputuloksesta, pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kuvaili Cameronin esiintymistä.

Jäljelle jäävien 27 EU-maan johtajat jatkavat aamulla unionin tulevaisuuden pohtimista ilman Cameronia.

Lue seuraavaksi