Zika-rokotteen kehitys edistyy

Kaksi kehittelyssä olevaa zika-rokotetta on menestynyt eläinkokeissa.

Zikavirus tarttuu yleensä hyttysten välityksellä. Kuva: Esteban Biba / EPA

Uudessa koe-eläimillä tehdyssä kokeessa zika-rokote onnistui estämään taudin leviämisen hiirestä toiseen. Tutkimusryhmän mukaan tämä luo toivoa siitä, että tulevaisuudessa myös ihmiset voisivat suojautua taudilta rokotteella.

– Nämä tulokset tosiaan nostavat luottamusta siihen, että turvallinen ja tehokas zika-rokote ihmisille voidaan kehittää, sanoo Harvardin yliopiston lääketieteellisen rokotetutkimuskeskuksen johtaja Dan Barouch.

Harvardin tutkijoiden optimistinen suhtautuminen ja tutkimustulokset saivat vahvistusta toisesta tutkimuksesta, jossa selvitettiin zika-tartuntaan liittyviä riskitekijöitä makakiapinoilla.

Wisconsin-Madisonin yliopistossa onnistuttiin ensimmäistä kertaa tartuttamaan zika-virus makakeihin laboratorio-olosuhteissa. Tämän avulla selvisi, että yksi oireettomanakin esiintynyt tartunta saattoi antaa apinoille lähes täyden suojan seuraavaa tartuntaa vastaan.

– Tämä osoittaisi myös sitä, että ihmiset jotka ovat kerran saaneet zika-tartunnan eivät olisi alttiita samaan sitä uudelleen, siis esimerkiksi tulevien raskauksien aikana, selventää tutkija Dawn Dudley Wisconsin-Madisonin yliopistosta.

Tutkijan huoli zikan vaikutuksesta raskaana oleviin kasvoi entisestään

Wisconsin-Madisonin yliopiston tutkimuksessa oli mukana myös raskaana olevia apinoita. Raskaana olevilla apinoilla zika-viruksesta parantuminen kesti jopa kaksi kuukautta pidempään kuin muilla apinoilla, jotka parantuivat keskimäärin kymenessä päivässä.

Tutkija Dawn Dudley sanoikin, että hänen huolensa viruksen vaikutuksesta raskaana oleviin naisiin nuosi tutkimustulosten perusteella entisestään. Makakiapinoiden poikasten kohtalo on vielä epäselvä, sillä ne eivät ole syntyneet.

Nature-lehdessä julkaistut tulokset ovat ensimmäisiä, joissa rokote zikaa vastaan on toiminut eläimillä. On epäselvää, kuinka kauan rokotteen suoja kestää.

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan yli 60 yhtiötä ja tutkimuslaitosta kehittelee parhaillaan lääkettä zikaa vastaan. Harvardin Barouchin mukaan heidän testaamistaan rokotteista kaksi toimi kahta eri zika-viruskantaa vastaan. Tämä ei silti vielä tarkoita, että rokote olisi todella onnistunut luomaan kattavan suojan tulevia tartuntoja vastaan.