1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ruoat

Sadat lapset käyvät kesällä ruokakoulua

Keittäminen, paistaminen, maistaminen ja haistaminen tulevat tutuiksi lapsille ruokakoulussa. Kokkaustaitojen lisäksi alakouluikäisille annetaan tietoa ruuan alkuperästä ja terveellisestä syömisestä.

Kuva: Marjo Tiihonen

4H-yhdistykset järjestävät kesäloma-aikaan 8-12-vuotiaille lapsille ruokakouluja. Keski-Suomessa ruokakoulua käydään tällä viikolla Hankasalmella. Päiväleiriluonteisessa koulussa lapset tutustuvat käytännön kokkaustaitojen lisäksi ravitsemukseen ja ruuan alkuperään.

Käymme läpi perusruokia, että niitä osattaisiin kotonakin valmistaa.

Hanna Kauppinen

Hankasalmen 4H-yhdistyksen toiminnanohjaaja Hanna Kauppisen mukaan ruokakoululle on tarvetta. Käytännön taitoja opetellaan yhdessä tehden. Lapset valmistavat joka päivä aamupalan, lounaan ja välipalan alusta asti itse.

– Käymme läpi perusruokia, että niitä osattaisiin kotonakin valmistaa. Toteutamme suomalaisia ravitsemussuosituksia. Sitten syödään kun on saatu ruuat kasaan. Iltapäivällä on tunnin mittainen liikuntatauko. Hyvillä keleillä on pelailtu pihalla, kuvailee Kauppinen ruokakoulun ohjelmaa.

Laktoositon ruokavalio tuttu juttu

Kauppinen toteaa, että ruuanlaitto on isolle osalle kouluikäisistä jo tuttua, mutta tietoja ja taitoja voi aina syventää. Ruokakoulussa on ollut intoa puhkuvia oppilaita.

– Itse koen tärkeäksi myös kotimaisen ruuan arvostuksen ja että opitaan, mistä ruoka meille tulee.

Maidon tietä ruokapöytään on Hankasalmella seurattu videolta ja ohjelmassa on vierailu hunajatilalle.

Kauppisen mukaan monet lapset ovat varsin tietoisia ruokatrendeistä ja erityisruokavaliot ovat useimmille tuttuja.

– Kyllä lapset ovat asioista kiinnostuneita, mutta eivät välttämättä niin trendien perässä mene kuin aikuiset. Ei täällä ole tullut mitään jyrkkiä näkemyksiä esiin. On keskusteltu muun muassa laktoosittomasta ruokavaliosta ja se on todella tuttu, eikä aiheuta mitään hämmennystä.

Punainen mehu ei ole aina makeinta

Ruokakoululaiset saavat tuta, että ulkonäkö painaa ruoka-aistimuksissa ja -valinnoissa. Suupala tai hörpittävä ei aina maistu siltä miltä näyttää.

– Näköön liittyvässä aistiharjoituksessa värjäsin appelsiinimehua punaiseksi. Lapset arvioivat pelkän ulkonäön perusteella, että lasissa on marjamehua ja että se on makeampaa kuin värjäämätön mehu, kertoo Kauppinen

Hajuaistin merkitystä testataan nuuhkimalla mausteita.

– Tuoksujen perusteella pohditaan, missä ruuissa niitä voi esiintyä. Leivottiin maanantaina korvapuusteja ja esimerkiksi kanelin lapset osaavat pullaan hyvin yhdistää.

Ruokakoulu on valtakunnallinen hanke, jota toteuttavat 4H-yhdistykset ympäri maan. Yhdistykset järjestävät 45 ruokakoulua yli 900 lapselle. Keski-Suomessa Ruokakouluja on pidetty Hankasalmen lisäksi Korpilahdella, Pihtiputaalla ja Toivakassa. Syksyllä Ruokakoulua käydään Keuruulla.

Hanna Kauppista haastatteli Esko Pulliainen