1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Näin Istanbulin lentokenttäisku eteni – ainakin 41 ihmistä kuoli

Kolme itsemurhahyökkääjää iski Atatürkin lentokentälle. Silminnäkijän mukaan mustiin vaatteisiin pukeutunut mies ammuskeli automaattiaseella lähtevien lentojen aulassa.

Ulkomaat
Uutisvideot: Istanbulin terrori-isku
Uutisvideot: Istanbulin terrori-isku

Turkissa kolme itsemurhapommittajaa hyökkäsi Istanbulin Atatürkin lentokentälle noin 21.50 paikallista aikaa. Hyökkääjät alkoivat ensin ammuskella ja lopuksi räjäyttivät itsensä.

Iskussa kuoli hyökkääjien lisäksi ainakin 41 ihmistä ja 239 haavoittui. Suurin osa kuolleista on turkkilaisia, mutta uhrien joukossa on myös ulkomaalaisia.

Kuolleista ainakin yksi on ukrainalainen ja yksi iranilainen. Muiden kuolonuhrien kansallisuuksia ei ole vielä kerrottu.

Haavoittuneiden joukossa on ainakin seitsemän Saudi-Arabian kansalaista, viisi iranilaista, yksi venäläinen ja yksi ukrainalainen.

Hyökkääjät saapuivat lentokentälle taksilla. Viranomaiset epäilevät heidän olevan kytköksissä ääri-islamilaiseen terroristijärjestö Isisiin.

Mikään taho ei kuitenkaan ole toistaiseksi ilmoittautunut iskun tekijäksi.

Hyökkääjät räjäyttivät itsensä

Uutistoimistojen mukaan yksi hyökkääjistä alkoi ammuskella automaattikiväärillä lentokentän lähtevien lentojen aulassa. Ihmiset pakenivat ja piiloutuivat suojaan.

Istanbulissa Atatürkin lentokentällä tehdyt itsemurhaiskut saivat koko lentokentän kaaokseen. Iskuissa sai surmansa ainakin 36 ihmistä ja kymmeniä haavoittui.
Istanbulissa Atatürkin lentokentällä tehdyt itsemurhaiskut saivat koko lentokentän kaaokseen. Iskuissa sai surmansa ainakin 36 ihmistä ja kymmeniä haavoittui.EPA

Poliisi ampui kahta muuta hyökkääjää kohti saapuvien lentojen terminaalin turvatarkastuspisteen liepeillä. Hyökkääjät räjäyttivät itsensä.

Saapuvien lentojen aulassa hyökkäyksen aikaan ollut Ali Tekin kertoi uutistoimisto Reutersille, että ensin kuului kova pamahdus ja sen jälkeen katto romahti.

Saksasta saapunut Duygu-niminen nainen kertoi Reutersille olleensa passintarkastuksessa räjähdyksen aikaan.

– Kaikki alkoivat juosta pois. Joka paikka oli täynnä verta ja ruumiinosia. Näin luodinreikiä ovissa, Duygu kuvaili näkemäänsä.

Mustapukuinen mies ampui aulassa

77-vuotias eteläafrikkalainen Paul Roos kertoi Reutersille nähneensä noin 50 metrin päästä, kuinka yksi hyökkääjistä "ammuskeli satunnaisesti" lähtevien lentojen aulassa.

– Hän oli pukeutunut täysin mustiin vaatteisiin. Hän ei ollut peittänyt kasvojaan. Sitten hän kääntyi ja alkoi tulla meitä kohti, Roos sanoi.

Roosin mukaan mies piti asettaan takkinsa sisällä ja pälyili ympärilleen rauhattomasti nähdäkseen, yrittääkö joku estää häntä.

Valkoasuiset miehet ovat kerääntyneet maassa makaavan ruumiin ympärille. Kaksi miestä ottaa kuvia ruumiista.
Rikospaikkatutkijat työskentelevät Istanbulin Atatürkin lentokentällä itsemurhaiskun jälkeen 28. kesäkuuta.Sedat Suna / EPA

– Hän meni hissillä alakertaan. Kuulimme lisää ammuskelua ja sitten toisen räjähdyksen, minkä jälkeen tilanne oli ohi.

Sosiaalisessa mediassa leviää video, jossa poliisi näyttäisi ampuvan yhtä hyökkääjistä. Hän kaatuu maahan, pudottaa aseensa ja räjäyttää itsensä. Videon aitoutta ei ole toistaiseksi varmistettu.

Atatürk on Euroopan kolmanneksi vilkkain lentokenttä, joka toimii lentoliikenteen solmupaikkana.

Terrori-iskun jälkeen lentokenttä perui kaikki lähtevät lennot. Saapuvat lennot saivat laskeutua kentälle puoleen yöhön asti, jonka jälkeen kenttä suljettiin.

Lentokentän Facebook-sivujen mukaan lentoliikenne käynnistyi uudelleen aamuviideltä paikallista aikaa.

Uutistoimisto AP:n mukaan noin kolmannes lennoista on peruttu ja iso osa lennoista on myöhässä.

Päivitetty uhriluku 29.6. kello 14.38.

Lähteet: AFP, AP, Reuters

Lue seuraavaksi