Soini: Kansalaisaloite EU-jäsenyydestä on hyvä asia – kansanäänestystä ei tällä vaalikaudella

Timo Soinin mukaan puolue muodostaa kantansa kansanäänestyksen järjestämiseen seuraavien vaalien vaaliohjelmaa laadittaessa. Soini myös puolustaa voimakkaasti Britannian kansanäänestyksen tulosta ja painottaa, että tulosta on kunnioitettava. Soini kommentoi linjauksia perussuomalaisten tiedotustilaisuudessa.

politiikka
Timo Soini perussuomalaisten tiedotustilaisuudessa.
Timo Soini (ps.) kertoo, että hallituksen EU-linja on täysin selvä.Yle

Perussuomalaisten puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soinin mukaan kansalaisaloite EU-jäsenyydestä äänestämisestä on hyvä asia, koska se herättää keskustelua. Tällä hallituskaudella äänestystä ei hänen mukaansa kuitenkaan tulla näkemään.

– Kansanäänestys, jos sellainen järjestetään, on hallituksen päätös. Tällä hallituksella ja näillä voimasuhteilla sitä ei järjestetä. Kansalaisaloite on toinen asia, sillä luodaan keskustelua ja se on hyvä asia, Soini toteaa.

Hänen mukaansa kansanäänestystä ajava aloite on aloite aloitteiden joukossa.

Sen sijaan puolueensa kannasta kansanäänestykseen Soini toteaa ainoastaan, että puolue muodostaa kantansa asiaan seuraavien vaalien vaaliohjelmaa laadittaessa noin 2,5 vuoden päästä.

– En minä tiedä vielä, mikä meidän vaaliohjelmamme on, Soini vastasi kysyttäessä siitä, tuleeko kansanäänestyksestä hallituskysymys seuraavien vaalien jälkeen.

Ennen vaaliohjelmasta päättämistä keskustelu jäsenyysäänestyksestä on Soinin mukaan vapaa.

– Nyt on minun mielestäni viisasta katsoa, kuinka Britannian käy, ja saada kokemuksia tästä, Soini toteaa.

Soini myös puolusti voimakkaasti Britannian kansanäänestyksen tulosta. Ulkoministeri sanoi myös, ettei usko, että Britannia äänestäisi EU-erosta uudelleen.

Soini puhui asiasta perussuomalaisten Työmiehen tuumaustunti -tilaisuudessa.

Ovi kansanäänestykselle auki seuraaviin vaaleihin

Brittien kansanäänestyksen EU-eroa puoltava lopputulos nosti EU-jäsenyyden jälleen keskusteluun myös Suomessa. Muun muassa perussuomalaisten nuorisojärjestön puheenjohtaja Sebastian Tynkkynen on vaatinut kansanäänestystä Suomen EU-jäsenyydesta ja laittanut vireille kansalaisaloitteen asiasta.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho puolestaan on aiemmin todennut, että kansanäänestys ei ole vielä ajankohtainen, mutta siitä on syytä keskustella seuraavien vaalien yhteydessä.

Muista puolueista muun muassa kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) on tuominnut kansanäänestyspuheet tiukkasanaisesti. Orpon mukaan hallituspuolueiden piiristä kuuluvat vaatimukset kansanäänestyksestä vaikuttavat negatiivisesti Suomen näkymiin, orastavaan talouskasvuun ja investointipäätöksiin.