1. yle.fi
 2. Uutiset
 3. Ulkomaat

Tausta: Turkissa lukuisia pommi-iskuja viime vuosina

Istanbulin tuhoisa lentokenttäisku oli vain viimeisin jatkuvissa pommiräjähdysten sarjassa Turkissa. Tänä vuonna kymmeniä ihmisiä on kuollut. Keräsimme viime vuosien tuhoisimmat iskut.

Ulkomaat
Turkkilaiset ovat asettaneet kukkia ja Turkin lippuja Istanbulin terrori-iskun tapahtumapaikalle. Iskussa kuoli 11 ja haavoittui 36 ihmistä.
Turkkilaiset ovat asettaneet kukkia ja Turkin lippuja Istanbulin terrori-iskun tapahtumapaikalle. Iskussa kuoli 11 ja haavoittui 36 ihmistä. Deniz Toprak / EPA

Turkissa on tehty pelkästään tänä vuonna jo kuusi erittäin tuhoisaa iskua. Monet ovat suunnattu turisteja vastaan. Iskut ovat kiihtyneet, mutta pommeja on räjähtänyt aiemminkin.

2016

 • 28. kesäkuuta: Ainakin 41 ihmistä kuolee kolmoisitsemurhaiskussa Istanbulin kansainvälisellä lentokentällä.
 • *7. kesäkuuta: *Seitsemän poliisia ja neljä siviiliä kuolee autopommi-iskussa Istanbulin historiallisessa keskustassa. Ainakin 36 haavoittui.
 • 19. maaliskuuta: Kolme israelilaista turistia ja iranilainen kuolevat ja kymmeniä haavoittuu itsemurhaiskussa Istanbulin vilkkaalla ostoskadulla Istiklalilla. Iskusta syytettiin Isistä.
 • 13 maaliskuuta: 34 ihmistä kuolee ja satoja haavoittuu, kun itsemurhapommittaja räjäyttää autopommin Ankarassa. Kurdistanin työväenpuolueen PKK:n radikaali siipi TAK sanoi tehneensä iskun.
 • 17 helmikuuta: Ainakin 29 ihmistä kuolee autopommi-iskussa, joka on suunnattu Turkin armeijaa vastaan. TAK sanoi tehneensä tämänkin iskun.
 • *12. tammikuuta: *11 saksalaisturistia kuolee ja 16 ihmistä haavoittuu syyrialaismiehen tekemässä itsemurhaiskussa Istanbulin Sultanagmetin alueella, joka on turistien suosima alue.

2015

 • 10. lokakuuta: Verisin terrori-isku Turkin historiassa. 103 ihmistä kuolee ja yli 500 haavoittuu, kun kaksi itsemurhapommittajaa räjäyttää pomminsa kurdien rauhankulkueessa. Viranomaiset syyttävät teosta Isistä.
 • *20. heinäkuuta: *Ainakin 34 ihmistä kuolee ja satakunta haavoittuu itsemurhaiskussa Surucin kurdienemmistöisessä kaupungissa lähellä Syyrian rajaa. Viranomaiset syyttävät iskusta Isistä.

2013

 • *11. toukokuuta: *kaksoispommi-iskut tappavat 52 ihmistä Reyhanlin kaupungissa lähellä Syyrian rajaa. Turkin hallitus syyttää teosta Syyrian hallitusta lähellä olevia ryhmiä.
 • 11. helmikuuta: 17 ihmistä kuolee, kun syyrialainen minibussi räjähtää Reynhanlissa.

2008

27. heinäkuuta: kaksi pommia Istanbulissa tappavat 17 ihmistä ja 115 haavoittuu. Viranomaiset syyttävät PKK:ta.

2006

*12. syyskuuta: *kymmenen ihmistä kuolee pommin räjähdettyä Diyarbakirissa kurdialueella.

2003

*15. ja 20. marraskuuta: *Neljä itsemurha-autopommia räjähtää Istanbulissa. Kohteina on kaksi synagogaa, Britannian konsulaatti sekä brittipankki HSBC:n paikallinen konttori. Yhteensä 63 ihmistä kuolee, heidän joukossaan Britannian pääkonsuli, ja satoja haavoittuu. Al-Qaeda ja sen turkkilainen liittolainen sanovat tehneensä iskut.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi