1. yle.fi
  2. Uutiset

Kuopion ja Siilinjärven ampumistapausten pääepäillylle vaaditaan 10 vuotta vankeutta

Syyttäjä vaatii pitkiä vankeusrangaistuksia helmikuussa Siilinjärvellä ja Kuopiossa sattuneista ampumistapauksista. Syyttäjän mukaan pääepäilty ampui toista miestä jalkaan. Hän myös ampui muutaman laukauksen kiinniottotilanteessa, jossa oli mukana 11 poliisia.

Kotimaan uutiset
Kartta jossa näkyy Kuopio ja Pihkainmäen kylä
Antti Karhunen / Yle

Helmikuussa Siilinjärven Huvikummussa ja Kuopion Pihkainmäessä sattuneiden ampumistapauksien käsittely on alkanut Pohjois-Savon käräjäoikeudessa. Syyttäjä vaatii pääepäillylle, 28-vuotiaalle kuopiolaismiehelle, noin kymmenen vuoden ehdotonta vankeusrangaistusta muun muassa murhan yrityksestä, virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta, vaaran aiheuttamisista ja ampuma-aserikoksista.

Tapahtumat alkoivat Siilinjärvellä, jossa pääepäilty ampui miestä jalkaan sekä yhdessä toisen syytetyn kanssa pahoinpiteli maassa makaavaa uhria pesäpallomailalla ja ilmeisesti retkikirveellä. Syyttäjän mukaan teon motiivina oli mitä ilmeisimmin huumaus- ja/tai dopingainevelkojen periminen. Syyttäjän mukaan rikos on tehty erityisen raa'alla ja julmalla tavalla. Syyttäjä pitää rikosta kokonaisuutena arvioiden erityisen törkeänä.

Mukana olleelle toiselle miehelle syyttäjä vaatii yhdeksän vuoden ehdotonta vankeusrangaistusta muun muassa murhan yrityksestä, avunannosta murhan yritykseen, varkaudesta ja ampuma-aserikoksesta. Miesten kuskille syyttäjä vaatii avunannosta murhan yritykseen ja törkeän rikoksen ilmoittamatta jättämisestä noin kuuden vuoden ehdotonta vankeusrangaistusta.

Pääepäiltyä syytetään myös virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta ja vaaran aiheuttamisesta kiinniottotilanteessa, jossa oli mukana 11 poliisia. Syyttäjän mukaan mies ampui 2–4 laukausta yläviistoon pienoispistoolilla estääkseen poliisia ottamasta häntä kiinni vapaa-ajan asunnolla Pihkainmäen Hiekkalahdessa. Pääepäilty piiloutui saunarakennukseen ja tuli ulos rakennuksesta ja antautui poliisille vasta noin tunnin kuluttua. Miehellä ei ollut lupaa käyttämäänsä käsiaseeseen.

Lisäksi yhtä naista syytetään huumausaine- ja dopingrikoksesta sekä kulkuneuvon oikeudetta kuljettamisesta. Hänelle syyttäjä vaatii noin vuoden ehdollista vankeusrangaistusta.

Lue seuraavaksi