Merimerkki voi olla kauankin teillä tietymättömillä – karkureista toivotaan ilmoituksia Liikennevirastoon

Merenkävijät ilmoittavat liian harvoin rikkoutuneista ja kadonneista merimerkeistä. Ilmoitukset olisivat kuitenkin tärkeitä, sillä viallinen merimerkki voi johtaa haveriin. Virallisesti merkit tarkistetaan vain kerran keväässä.

liikenne
Laivaväylä Pietarsaaressa rasvatyynellä säällä.
Juha Kemppainen / Yle

Rikkoutuneita merimerkkejä joudutaan vaihtamaan joka vuosi. Suomen merialueilla vaihdetaan vuosittain kahdestasadasta kolmeensataan merimerkkiä.

Kaikki merimerkit tarkistetaan aina keväisin. Pääasiassa rikkoutumiset johtuvat jäiden liikkumisesta. Myrskyjen aiheuttamat rikkoontumiset ovat harvinaisia, mutta niitäkin tapahtuu.

– Myrskyt saattavat aina silloin tällöin irrottaa muutaman viitan tai poijun. Ne on ankkuroitu merenpohjaan kettingein, ja joskus kettinki on päässyt heikkenemään sen verran, että myrsky laukaisee tilanteen, Liikenneviraston aluepäällikkö Marko Reilimo kertoo.

Ilmoituksia toivotaan

Liikennevirasto toivoo, että merenkävijät ilmoittaisivat virastoon rikkoutuneista merimerkeistä. Kovin hanakasti ilmoituksia ei tehdä, ja siksi yksittäinen merimerkki voi olla rikki pitkiäkin aikoja ja aiheuttaa merenkulkijoille havereita.

– Valitettavasti ilmoituksia tehdään liian harvoin. Olemme kuulleet väylänkäyttäjiltä sellaistakin, että "täällä ei ole merkkiä, eikä sitä ole pitkään aikaan ollut". On siis saatettu ajaa useinkin ohi ilmoittamatta. Viranomaiset eivät ehdi ajelemaan ja tarkistelemaan tilannetta, vaan kaikki vikailmoitukset tulevat väylänkäyttäjiltä. Siksi toivomme, että palautetta annetaan, Marko Reilimo kehottaa.

Liikennevirastoon voi tehdä ilmoituksia rikkoontuneista merimerkeistä esimerkiksi puhelimitse tai viraston nettisivujen kautta.