1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Jethro Rostedt

Liikemies Jethro suomalaisesta kateudesta: "Kytätään ja ihmetellään kauheasti toisen tekemisiä"

Vuokatin Aateli Racen kuhinoissa tv-ohjelmaansa kuvaava liikemies Jethro Rostedt uskoo, että kaikki lähtee omasta tekemisestä. Hän myös löytää yrittäjän ja urheilijan elämästä yllättävän paljon samankaltaisuuksia.

Jethro Rostedt
Kaksi naista supattelee.
Laura Tolonen / Yle

Tv:stä tuttu Jethro Rostedt ei ujostele pukiessaan rullasuksia jalkaan valkeissa ihonmyötäisissä trikoissa. Edellisestä hiihdosta on vierähtänyt ainakin 20 vuotta, joten helpoksi hän ei puuhaa luonnehdi.

– Olen lyllertänyt viimeksi armeijan ylipitkillä suksilla ja liian lyhyillä sauvoilla. Rullasuksimaailma on täysin uusi, en ole koskaan rullaillut.

Vaikka rullasuksilla eteneminen ei suju aivan yhtä notkeasti kuin Vuokatin Aateli Racen huippuhiihtäjillä, on Jethrolla urheilijoiden kanssa jotain yhteistäkin.

– Täällä on tietysti paljon mitalisteja, ja myös sellaisia, joilta mitalit puuttuvat SM-tasolta. Mulla niitä sattuu olemaan, virnistää Jethro.

Shakissa menestynyt Jethro myöntää, että shakkinappuloiden siirtäminen ei ole aivan niin fyysistä kuin rullahiihtäminen – toisaalta molemmat ovat vaativia lajeja.

"Täytyy nähdä, että vuoden päästä mä oon tuolla"

Jethro Rostedtin mielestä myös sinnikkyys ja päämäärätietoisuus yhdistävät yrittäjiä ja huippu-urheilijoita.

– Niin yrittämisessä kuin urheilussakin vaatii pitkäjänteisen työn, että pääsee Suomessa huipulle. Se vaatii jumalattoman määrän työtunteja ja valvottuja öitä, Jethro toteaa.

– Urheilijoilla on tietysti se juttu, että urheilu-ura loppuu aina ennemmin tai myöhemmin – tänä päivänä aika nuorena itse asiassa, kun 35–40-vuotiasta pidetään jo ihan ikäloppuna. Siitä alkaa sitten toisenlaiset haasteet.

Hän sanoi 2000-luvun alussa, että Jethro hei, älä koskaan lopeta kun sä väsyt, vaan lopeta kun olet valmis.

Jethro Rostedt

Bisnesmiehen mielestä itsensä haastaminen on tarpeellista, oli tilanne mikä tahansa. Vaikka Jethro haluaisi ylittää itsensä joka päivä, hän toisaalta ymmärtää, että 110 prosenttia ihminen ei pysty itsestään antamaan.

– Sulla ei ole ole kuin se 100 prosenttia mitä antaa. Ihmisellä täytyy olla kuitenkin tavoitteita. Täytyy nähdä, että vuoden päästä mä oon tuolla tai kolmen viikon päästä tuolla – kukin omalla tyylillään.

Suomi on ainoita maita, jossa naapuri on valmis maksamaan satasen, että toinen naapuri ei saa viittäkymppiä – ainakin jos Jethrolta kysytään. Hänen mielestään kateus kukoistaa Suomessa.

– Tämä kansakunta on jotenkin sellainen, että varsinkin näinä aikoina täällä kytätään ja ihmetellään kauheasti toisen tekemisiä. Kyllä mä lähden siitä, että oma tekeminen ratkaisee. Oman elämän kuljettaminen eteenpäin on paljon tärkeämpää. Muut tekevät mitä haluavat, ja sinä teet mitä haluat.

Pomolta saatu ohjenuora ei unohdu

Jethron elämän haasteet liittyvät tällä hetkellä bisneksiin ja painonhallintaan.

– Esimerkiksi nyt rakennan kerrostaloa ja siinä on kaikenlaisia myynnillisiä haasteita. Ja oonhan mä tietysti tuon painon kanssa yrittänyt taistella.

Parisuhteeseen liittyviä haasteita Jethro taas pyrkii välttämään – ja se on onneksi onnistunutkin hyvin.

– Ne on aina sellaisia, että niistä ei voittajana tule ulos kukaan. Niistä olen yrittänyt laistaa kokonaan ja aika hyvin onnistunutkin, mies nauraa.

Jethro Rostedt
Liikemies Jethro Rostedt Vuokatissa.Tiia Korhonen / Yle

Jethro jakelee vuolaasti elämänohjeita ja osaa tsempata. Ehkä siksi, että hän on itsekin saanu elämänsä varrella paljon ohjenuoria. Niistä tärkeimmän antoi Jethron nyt jo edesmennyt entinen pomo.

– Hän sanoi 2000-luvun alussa, että Jethro hei, älä koskaan lopeta kun sä väsyt, vaan lopeta kun olet valmis. Se on siivittänyt mua matkalla.

Rullasuksia Jethro ei aio pukea jalkaan ainakaan seuraavaan kymmeneen vuoteen. Laji ei tuntunut ihan omalta.

– Luojan kiitos, että mä sain sellaiset sukset, että ne ei luistanu alaspäin ylämäessä, niin pääsin just ja just tuon pienen nyppylän tuosta. Kyllä mä jätän rullahiihdon lahjakkaammille.

Lue seuraavaksi