VR:n makasiiniraunioiden kohtalosta yritetään vihdoin päättää: muistomerkiksi vai kaatopaikalle?

Kymmenen vuotta sitten VR:n makasiinit Helsingin Töölönlahdella tuhoutuivat pahoin tulipalossa. Jäljelle jääneen makasiinipalasen kohtaloa on palloteltu vuosikausia. Kesäpäivänä Töölönlahdella aurinkoa ottamassa olleiden kaupunkilaisten mietteet jakautuivat: toiset säilyttäisivät, toiset purkaisivat.

Kotimaa
töölönlahti makasiini keskustakirjasto
Yle

Yli kymmenen vuotta sitten, toukokuussa 2006, VR:n makasiineilla Helsingin Töölönlahdella syttyi raju tulipalo. Siitä lähtien on mietitty, mitä jäljelle jääneelle makasiinirauniolle pitäisi tehdä.

– Tässä on ympärillä niin paljon moderneja rakennuksia, etteivät ne [rauniot] ehkä sovi tähän, miettii Töölönlahdella piknikillä istuva Viivi Penttinen.

– Vähän tuntuu tämän kaiken keskellä, että ehkä sen voisi purkaa, jos sille ei mitään käyttöä ole ja tehdä tilalle jotain muuta hienoa, esimerkiksi vaikka jokin patsaan, sanoo Penttisen kaveri Sira Laakko.

Aurinkoa ottava Aki Kalliala tuumaa, että raunion voisi jättää paikoilleen.

– Mutta se pitäisi myös jotenkin korjata. Olikohan vuosi sitten, kun ehdotettiin, että tähän tehtäisiin samanlainen lava kuin [ravintola] Kappelin edustalla on. Mielestäni se olisi järkevää, kun kuitenkin pyritään siihen, että porukkaa liikkuisi täällä.

Kalliala myös lisää, että makasiini on varsin komean näköinen ja rosoisuudellaan rikkoo Töölönlahden modernia ilmettä.

töölönlahti makasiini keskustakirjasto
Yle

Marjut Turtiainen puolestaan sanoo, että henkilökohtaisesti makasiineilla ei ole merkitystä.

– Onhan se osa kulttuuriympäristöä, mutta minulle henkilökohtaisesti makasiineilla ei ole merkitystä.

Päätös suojelusta ennen tulipaloa

Kaupunginvaltuutettu Tuomas Rantanen (vihr.) on seurannut makasiinien vaiheita jo 1990-luvun lopulta saakka. Tuolloin suunniteltiin Musiikkitaloa ja makasiinien purkamista Musiikkitalon tieltä väläytettiin.

Makasiinien purkamisaikeet kuumensivat Helsingissä, ja tilanteen viilentämiseksi keksittiin ajatus makasiinipuistosta. Puiston ajatus oli se, että silloin pystyssä olleista makasiineista toisesta voidaan säilyttää pala. Makasiinipuisto merkittiin suojelumerkinnällä.

Muutaman vuoden päästä tästä makasiineilla syttyi kuuluisa tulipalo. Jäljelle jääneellä osalla on suojelumääräys asemakaavassa.

Rantanen arvioi, että tämän takia makasiinien tulevaisuutta on palloteltu jo kymmenen vuotta.

– Kellään ei ole ollut rohkeutta viedä uudistettua asemakaavaa valtuustoon.

Rantanen teki pari vuotta sitten aloitteen, jossa ehdotettiin, että säästettävien makasiiniosien yhteyteen tulisi sauna ja tapahtumaravintola. Tässä aloitteessa kirjoitettiin, että makasiinin ei tarvitsisi olla uudisrakennusten kantava osa.

Makasiiniraunio huonossa kunnossa

Tänään torstaina kokoontuva Helsingin kiinteistölautakunta miettii jälleen makasiinien kohtaloa. Kiinteistövirasto ehdottaa, että raunio puretaan osittain ja siitä kehitetään muistomerkki osaksi paikalle tulee puistoa.

Samalla kaupunki järjestäisi suunnittelukilpailun, jonka tavoitteena olisi uuden makasiinipaviljongin rakentaminen puistoalueen päätyyn. Paviljonki tulisi lähelle Musiikkitaloa ja Keskustakirjastoa. Helsingin tekemien selvitysten mukaan makasiini on niin huonossa kunnossa, ettei sitä voi käyttää uuden rakennuksen kantavana rakenteena.

– Tämä on aika pitkälti samanlainen esitys kuin tekemäni aloite. Hyvä lisäidea olisi liittää paviljonkiin Kansalaistoria ja puistoa palvelevat kiinteä ulkolava ja yleisövessat, Rantanen toteaa.

töölönlahti makasiini keskustakirjasto
Yle

Kiinteistölautakunnan esityslistan mukaan on myös mahdollista, että makasiiniraunio puretaan kokonaan.

Rantanen on sitä mieltä, ettei purkulupaa kannata edes yrittää hakea ennen kuin on tarkasti selvillä, mitä makasiinipustolta nyt halutaan.

– Iso kysymys on myös se, miten iso pala makasiineja halutaan säästää. Mielestäni palan koko ei ole itseisarvo, jos suunnitelma muuten on hyvä.

Naapuriin nousee kovaa vauhtia Keskustakirjasto

Kiinteistölautakunnan puheenjohtaja Juha Hakola (kok.) kertoo, että torstaisessa kokouksessa on luvassa perusteellinen selonteko makasiinisuunnitelmista.– Siellä on yksi seinämä pystyssä ja on perusteltua pohtia voisiko siitä jotain syntyä.

töölönlahti makasiini keskustakirjasto
Yle

Töölönlahden alue on viime vuosina muuttunut paljon. Alueelle on noussut muun muassa asuinkerrostaloja sekä toimistorakennuksia. Vuonna 2018 avautuvaa Keskustakirjastoa rakennetaan täyttä päätä. Hakolakin sanoo, että Töölönlahtea pitää miettiä kokonaisuutena.

– Asioita pitää käsitellä kokonaisuutena. Aidosti pitää miettiä, mikä merkitys makasiineilla on, Hakola sanoo.