1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

VTV: Valtion pääomasijoitukset tuottaneet heikosti

Suomen Teollisuussijoituksen tekemien sijoitusten tuotto on jäänyt lähelle nollaa, käy ilmi Valtiontalouden tarkastusviraston julkaisemasta raportista.

talous
YLE /Pasi Takkunen

Valtiontalouden tarkastusvirasto VTV arvostelee Suomen valtion pääomasijoitustoimintaa tuoreessa tarkastuskertomuksessaan (siirryt toiseen palveluun).

VTV:n mukaan valtiosta on tullut merkittävä pääomasijoittaja, mutta samaan aikaan valtion pääomasijoitusten tuotot ovat jääneet vaatimattomiksi.

Suomen Teollisuussijoituksen oman pääoman tuotto on ollut vain prosentin ja sijoitetun pääoman tuotto vain kaksi prosenttia sen koko toiminta-ajalta 1995–2014, VTV toteaa.

Finnveran tytäryhtiön Aloitusrahasto Veran toiminta taas on ollut joka vuosi tappiollista. Valtio on joka vuosi hyvittänyt Veran tekemät tappiot, mikä VTV:n mielestä heikentää toiminnan läpinäkyvyyttä.

Tarkastusviraston mukaan asiantuntijat ovat esittäneet valtion pääomasijoituksiin enintään pieniä lisäyksiä, mutta valtion rahoituspäätökset ovat ylittäneet nämä määrät selvästi.

VTV:n mukaan valtio suunnittelee yhä jakavansa lisäpääomaa sijoitusyhtiöilleen. VTV:n mielestä työ- ja elinkeinoministeriön pitäisi selvittää, onko lisärahan jakaminen perusteltua. Lisäksi tulisi selvittää, voiko valtio edistää pääomamarkkinoiden toimintaa myös muilla keinoilla, VTV katsoo.

Lue seuraavaksi