1. yle.fi
  2. Uutiset

“Kaikkea muuta kuin yhden vuoden projekti” – Provinssi käynnistyy tänään kovin odotuksin

Provinssi polkaistaan käyntiin tänään Seinäjoen Törnävänsaaressa. Kolmepäiväisen festivaalin lipunmyynti on ollut tähän mennessä edellisvuosia vilkkaampaa ja yleisöennätyksiä on odotettavissa. Erityisen paljon kävijöitä odotetaan lauantaille, jolloin lavalle nousee muun muassa Suomen kaikkien aikojen mittavimman festivaalishow'n toteuttava metalliyhtye Rammstein.

kulttuuri
Provinssin päälava 2016
Valtteri Välimäki/Yle

Provinssiin odotetaan tänä vuonna suurta yleisöä. Varmuudella voidaan jo sanoa, että festivaali rikkoo päiväkohtaisen, 28 000 kävijän yleisöennätyksensä ainakin lauantaina. Lisäksi festivaalin 50 000 kävijän kokonaistavoitteen tiedetään ylittyvän reippaasti.

Yleisöennätysten ja jättimäisten lavaesitysten varalle myös festivaalin puitteiden täytyy olla erinomaisessa kunnossa. Provinssin festivaalijohtaja Sami Rumpunen kertookin kaiken olevan tarkoin mietittyä ja porttien avautumista hän odottaa valoisin mielin. Ilmassa on Rumpusen mukaan “hyvä pieni kutina”.

Provinssin kakkoslava 2016
Myös hieman päälavaa pienempi "Woodland Stage" oli jo keskiviikkona hyvällä mallillaValtteri Välimäki/Yle

Suurimpana haasteena ulkomaalaiset esiintyjät

Kolmepäiväisen suurfestivaalin järjestäminen ei ole yksinkertainen operaatio. Suurimman haasteen tuovat Rumpusen mukaan kansainväliset esiintyjät. Hän tietääkin kokemuksesta, että niin Provinssin kuin minkä tahansa muunkin festivaalin artistihankinnoissa on syytä olla varhain asialla.

– Nykypäivänä pitää olla ihan järjettömän ajoissa liikkeellä. Nytkin olemme edenneet jo huomattavasti vuoteen 2017. Meillä on aika hyvä käsitys siitä, mitkä artistit ovat tuolloin liikkeellä festivaaliemme aikaan. Joissain määrin jopa tiedämme, mitä voi tapahtua 2018 ja millaisista artisteista meidän tulisi olla silloin kiinnostuneita.

Samalla Rumpunen huomauttaa, että Provinssi kilpailee kansainvälisistä esiintyjistä myös muiden samaan aikaan järjestettävien suurfestivaalien kanssa.

– On huomioitava, milloin esimerkiksi Roskilde, Glastonbury ynnä muut festivaalit järjestetään ja miten ne vaikuttavat meidän artistimahdollisuuksiimme.

Oman haasteensa kansainvälisten esiintyjien palkkaamiselle tuottaa Rumpusen mukaan myös Seinäjoen maantieteellinen sijainti. Hän painottaa

Provinssin terassialuetta vuonna 2016
Kauniista koskimaisemasta pääsee tänä vuonna nauttimaan myös terassilta käsinValtteri Välimäki/Yle

Seinäjoen olevan Euroopan mittakaavassa sen verran syrjässä, että on huomioitava, mitä reittejä artistit parhaiten liikkuvat ja millä keinoin heidät onnistutaan paikan päälle houkuttelemaan.

Rumpusen mielestä tämänkin vuoden artistikattauksesta on kuitenkin huomattavissa, että kokeneella organisaatiolla ja oikeilla yhteistyökumppaneilla kaikki haasteet ovat ylitettävissä.

Festivaalin ilmeen tulee muuttua säännöllisesti

Rumpunen kertoo pääesiintyjävalintojen olevan Provinssille niin merkittäviä, että ne ohjaavat samalla koko festivaalin ja festivaalialueen strategista suunnittelua sekä toteutusta.

– Kun tiedetään, että meille tulee esimerkiksi Rammstein, tiedämme myös suunnilleen, miten se vaikuttaa festivaalimme kohderyhmään. Silloin se vaikuttaa myös palvelusuunnitteluun kokonaisuudessaan.

Kuva Provinssin Carnival Islandin ravintolasta
Provinssin uusi Carnival Island tarjoaa monenlaisia ravintolapalveluita sekä oheisohjelmaaValtteri Välimäki/Yle

Provinssin on Rumpusen mukaan muutoinkin tärkeää uudistua säännöllisesti.

– Nykypäivänä ei riitä, että vain artistit lavalla vaihtuvat. Meidän tulee pystyä järjestämään festari, joka ei toista itseään ja tarjoaa joka kerta jotain uutta ja yllättävää. Kokemuksen tulee olla aina uniikki.

Tänä vuonna Provinssin festivaalialueen suurimpana uutuutena on perinteisen saarialueen muuttuminen Carnival Islandiksi. Aikaisempina vuosina alueella on ollut suuri esiintymislava, joka on nyt korvattu suurimmalla osalla Provinssin ravintoloista ja niin kutsutusta alueohjelmasta.

Monen vuoden urakka

Rumpunen kertoo, että jokaisen festivaalin järjestäminen on monen vuoden jatkuva sykli, jossa katsotaan tälläkin hetkellä aina vuoteen 2020 saakka. Esimerkiksi tämän vuoden Provinssin ideoinnin ja visioinnin Rumpunen kertoo käynnistyneen jo samalla hetkellä, kun hän muutama vuosi sitten aloitti festivaalin johtajana.

Provinssialueen uusi silta
Alueella sijainnut armeijan vanha ponttoonisilta on korvattu uudella kävelysillallaValtteri Välimäki/Yle

– Kyllä tämä on kaikkea muuta kuin yhden vuoden projekti. Meillä on alusta pitäen ollut päättymätön viisivuotissuunnitelma, joka päivittyy yhdellä vuodella lisää aina, kun yksi vuosi on kulunut.

Konkreettinen työ tämän vuoden Provinssia varten alkoi puolestaan 2015 keväällä, jolloin käynnistettiin muun muassa tarkempi ohjelmasuunnittelu, erilaiset markkinatutkimukset ja selvitykset siitä, millaisia mahdollisuuksia vuonna 2016 on festivaalin järjestämiseksi. Varsinaiset fyysiset rakennustyöt alkoivat karvan verran yli kolme viikkoa sitten. Tämä ei kuitenkaan tarkoita lepoaikaa festivaalijärjestäjälle.

– Totta kai vielä näin festivaalin allakin tehdään hurja määrä tunteja, mutta näin me nähdään, että juna etenee ja voidaan samalla reagoida kaikkiin muuttuviin asioihin tässä ympärillä aika nopeasti.

Provinssin toteutukseen ja suunnitteluun Rumpunen on niin luottavainen, että mahdolliseksi haasteeksi hän mainitsee ainoastaan festivaaliviikonlopun sään, joka heikoimmillaan tuo mukanaan ylimääräistä urakkaa.

Köysirata Provinssissa 2016
Provinssissa on mahdollisuus kokeilla myös köysirataaValtteri Välimäki/Yle

– Yksinkertaisesti meillä on niin raudanluja porukka tämän festivaalin takana, että luotan siihen täysin. Totta kai on sellaisia osa-alueita, joissa meidän täytyy onnistua erittäin hyvin. En voi kuitenkaan sanoa, että olisin varsinaisesti huolestunut, vaan oikeestaan päinvastoin. Kaikki näyttää erittäin lupaavalta.

Lue seuraavaksi