1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Halvan kirppariostoksen kääntöpuoli – kosmetiikasta voi saada kasan pöpöjä kaupan päälle

Asiantuntijan mukaan käytettyjen meikkien ostamisessa kannattaa olla todella tarkka, sillä käytetyssä meikissä voi muhia likaa ja mikrobeja. Erityisesti nestemäiset meikit ovat hyvä kasvualusta mikrobeille. Meikin pilaantuminen ei välttämättä näy ulospäin, mikä tekee puhtauden arvioinnista entistä vaikeampaa.

Kosmetiikka-asiantuntija ja tutkija Päivi Kousa sanoo, että käytettyjen meikkien ostamista kannattaa harkita tarkkaan. Nestemäiset silmämeikit kuten rajauskynän ja ripsivärin Kousa jättäisi kokonaan ostamatta kirpputorilta. Kuva: Eila Haikarainen / Yle

Käytetyt meikit ja kosmetiikka vaihtavat omistajaa perinteisten kirpputorien lisäksi netin myyntisivustoilla ja nettikirpputoreilla. Kosmetiikka-asiantuntija ja tutkija Päivi Kousa sanoo, että meikkiostoksia kirpputorilla kannattaa tehdä erittäin suurella varauksella, sillä tuotteen riittävästä puhtaudesta on vaikeaa mennä takuuseen.

Käytettyjen meikkien hygieniariskiä lisää se, että käytetyssä tuotteessa voi olla sinne kuulumattomia mikrobeja ympäristöstä ja ihmisestä.

– Iholla, suussa ja silmissä on hirveä määrä hyviä ja huonoja mikrobeja, jotka elävät sopusoinnussa keskenään. Jokaisella mikrobikanta on kuitenkin omanlaisensa, minkä vuoksi olisin varovainen hankkiessani käytettyjä meikkejä.

Käytetyistä meikeistä voi olla myös vaikeaa huomata, jos tuote on pilaantunut.

– Meikeissä hankalaa on se, että pilaantuminen ei näy välttämättä ulospäin. Käytetyissä meikeissä ei voi koskaan tietää, millaisissa olosuhteissa niitä on säilytetty.

Käytettyjen meikkien aiheuttamat seuraukset ovat Kousan mukaan mahdollisia, mutta harvinaisia. Kousa muistuttaa, että toisen käyttämien meikkien lisäksi omatkin vanhat meikit voivat aiheuttaa reaktioita.

– Esimerkiksi silmätulehduskierre on mahdollinen. Eihän siitä tietenkään henki lähde, mutta erittäin pitkän ja kiusallisen vaivan siitä voi saada.

Myös ihotulehdus on epätavallinen, mutta mahdollinen.

– Jos iho on esimerkiksi vähän rikki tai henkilö on infektioherkkä, niin olisin käytettyjen meikkien ostamisessa entistä varovaisempi.

Nestemäinen meikki hyvä kasvualusta mikrobeille

Kousan mukaan erityisen riskialttiita kirpputoriostoksia ovat nestemäiset ja silmiin laitettavat meikit.

– Voidemaisia, avosuisessa purkissa olevia tuotteita, ripsiväriä ja rajauskynää en ikimaailmassa ostaisi käytettynä, enkä edes lainaisi keneltäkään.

Myös sormella otettavat meikit, kuten meikkivoiteet, ovat Kousan mukaan hyvä jättää ostamatta. Käden mukana meikkeihin voi kulkeutua likaa ja mikrobeja, jotka voivat otollisissa olosuhteissa päästä roihahtamaan meikkipurkissa.

Ripsiväriä ja rajauskynää en ikimaailmassa ostaisi käytettynä, enkä edes lainaisi keneltäkään.

– Puristettava, pieni suu vähentää meikkivoiteen hygieniariskiä, koska pienisuiseen tuubiin ilma ja mikrobit eivät pääse niin helposti.

Hajuvedet ovat Kousan mukaan suhteellisen turvallisia kirpputoriostoksia, koska alkoholia sisältävät tuotteet säilyvät hyvin.

Kannattaako "pari kertaa kokeiltu" meikki?

Nettikirpputorin ilmoituksissa myydään paljon "pari kertaa käytettyjä" meikkejä. Kousan mukaan ilmaukseen ei kannata luottaa sokeasti.

– Voi olla, että pari kertaa kokeiltu tuote on uudenveroinen, mutta pyytäisin tällaisesta tuotteesta ainakin kuvan ennen ostopäätöstä.

Vähän käytettyjen meikkien kanssa moni rapsuttaa esimerkiksi huulipunasta päällimmäisen kerroksen pois puhdistaakseen meikin.

– Jos jokin haitallinen mikrobi on päässyt meikissä kasvamaan, niin kuoriminen on vähän sama kuin ajattelisi, että leivän voi syödä, kun ottaa homeen pois.

Ihmiset ostavat ulkomailta hyvinkin eksoottisista paikoista kosmetiikkaa, joiden sisällöstä voi olla vaikea mennä takuuseen.

Oman haasteensa meikkien kirpputoriostamiseen tuovat ulkomailta tuodut meikit. EU:n sisällä meikkivalmistajia koskevat samat säännöt, mutta muualta tuoduista meikeistä voi olla vaikeaa saada selville, mitä tuote sisältää.

– Jos pakkauksessa on pelkästään tekstiä, jota et ymmärrä, niin jättäisin tuotteen ostamatta. Ihmiset ostavat ulkomailta hyvinkin eksoottisista paikoista kosmetiikkaa, joiden sisällöstä voi olla vaikea mennä takuuseen.

Tavaran kierrätys on Kousan mielestä ehdottomasti kannatettavaa ja meikkeihinkin se sopii joissakin tapauksissa.

– Jos on esimerkiksi ostanut väärän värisen puuterin, niin onhan se hienoa, että tavaran saa kiertoon.

Meikkien kohdalla Kousan mukaan pitäisi kuitenkin noudattaa erityistä varovaisuutta.

– Myyjän rehellisyys ja ostajan valppaus ovat avainasemassa käytettyjen meikkien markkinoilla.