Uusi ase verojen välttelyä vastaan: kuuma linja kassakoneista verottajalle

Verohallinto selvittää, voitaisiinko Suomessa ottaa käyttöön uudentyyppiset kassajärjestelmät, jotka vaikeuttaisivat tulojen salaamista. Aiemmin monet yritykset ovat suhtautuneet kielteisesti kassajärjestelmien sääntelyyn, mutta nyt mieli on muuttumassa.

talous
Kassakone ravintolassa.
Jyrki Ojala / Yle

Tavaroista ja palveluista saatujen tulojen salaaminen verottajalta on edelleen iso ongelma suomalaisessa yrityselämässä. Myynti ohi kirjanpidon on riesana esimerkiksi ravintola-alalla.

Vuonna 2015 alkaneessa Verohallinnon tehovalvonnassa on tähän mennessä tarkastettu noin 600 ravintola-alan yritystä. Kirjanpidon virheitä ja veronvälttelyä oli 68 prosentissa tarkastetuista yrityksistä. Paljastuneen ohimyynnin suuruusluokka on useimmiten 5–15 prosenttia yrityksen liikevaihdosta.

Tieto verottajalle reaaliaikaisesti

Verohallinto selvittääkin nyt, pitäisikö suomalaiset yritykset velvoittaa käyttämään uudentyyppisiä kassajärjestelmiä, joiden avulla tieto kassatapahtumista siirtyisi verottajalle netin välityksellä. Selvitykselle on annettu aikaa vuoden 2018 loppuun saakka.

Verohallinto selvittää muun muassa sovellettavan lainsäädännön ja sen, mitä toimialoja tulisi mukaan.

– Jos se koskisi kaikkia käteisiä toimialoja, yrityksiä olisi noin 100 000, sanoo ylitarkastaja Olavi Kärkkäinen.

Nykylaki ei aseta minkäänlaisia vaatimuksia yritysten kassalaitteille, joten tietojen vääristely on helppoa. Uudentyyppinen järjestelmä on jo käytössä esimerkiksi Unkarissa ja Kroatiassa.

– Kroatiassa viranomainen voi seurata puhelinliittymällä ravintolan pöydässä, kuinka kassalaitetta käytetään, Kärkkäinen sanoo.

Nettiyhteyden hyödyt kiinnostavat yrityksiä

Vuoden 2014 alusta Suomessa tuli voimaan kuitinantovelvollisuus, eli yrittäjän pitää antaa asiakkaalle kuitti ostetusta tavarasta tai palvelusta. Lakimuutoksen yhteydessä pohdittiin myös niin sanottuja tyyppihyväksyttyjä kassajärjestelmiä, mutta lakiin asti ne eivät päätyneet.

Monet yritykset ovat suhtautuneet kielteisesti kassakoneille asetettaviin vaatimuksiin. Matkailu- ja ravintola-alan edunvalvojan MaRan mukaan suhtautuminen on nyt kuitenkin muuttunut varovaisen myönteiseksi. Yrityksiä kiinnostavat nettiyhteyteen perustuvan järjestelmän hyödyt.

– Uusi järjestelmä helpottaa tietojen vaihtoa viranomaisen ja yritysten välillä ja se voisi vähentää hallinnollista taakkaa. Jos se oikeasti vähentäisi toimialan ohimyyntiä, se olisi tärkeä asia, sanoo MaRan varatoimitusjohtaja Veli-Matti Aittoniemi.

Mustat laatikot eivät kelvanneet

Aiemmin esillä on ollut niin sanottuihin kassakoneiden mustiin laatikoihin perustuva järjestelmä. Siinä veroviranomaiset tarkastavat jokaisen laitteen paikan päällä. Ruotsissa tällainen järjestelmä on ollut käytössä vuodesta 2010 lähtien. Aittoniemen mielestä musta laatikko on vanhentunut ja kallis järjestelmä.

– Tämä uusi järjestelmä on moderni, toisesta maailmasta oleva järjestelmä. Sen takia asennekin on ihan toinen, Aittoniemi sanoo.

Veronkannon kannalta Ruotsin uusi laki on osoittanut tehonsa. Suomen Verohallinto arvioi, että jos tyyppihyväksytyt kassajärjestelmät olisi Suomessa otettu käyttöön yhtä aikaa Ruotsin kanssa, verotuloja olisi tähän mennessä kertynyt noin miljardi euroa enemmän kuin ilman niitä.

Täysin aukoton ei mikään järjestelmä ole. Ruotsin viranomaiset arvioivat, että edelleen yhdeksän prosenttia liiketapahtumista jätetään kirjaamatta kassalaitteeseen uudesta laista huolimatta.

Nettiyhteyteen perustuvassa järjestelmässä viranomaisilla on jatkuvasti tieto siitä, milloin kassakone on päällä ja milloin ei. Tällainenkaan järjestelmä ei yksistään pysty paljastamaan sitä, jos yrittäjä ottaa asiakkaalta maksun kokonaan kassasta välittämättä.