Judon Kajaaniin tuonut: "Olen todella kiitollinen, että jotakin jää jäljelle"

Pekka Lackman on ehtinyt olla monessa mukana. Judon lisäksi hän on tehnyt paljon töitä kainuulaisen matkailun eteen.

Kajaani
Kainuun 50 aktiivisinta: Haastattelussa Pekka Lackman
Kainuun 50 aktiivisinta: Haastattelussa Pekka Lackman

Judon 1960-luvun lopulla Kajaanin tuoneen Pekka Lackmanin käden puristus on edelleen voimakas.

– Kuuluu lajiin, sanoo Lackman naurahtaen.

Kajaanilainen Lackman oli myös perustamassaa Kajaaniin Judokerhoa (siirryt toiseen palveluun).

– Täällä lajia ei tunnettu, mutta onneksi innostuin, kun joku vihjasi, että tarvetta on. Seurallahan on mennyt erittäin hyvin.

Kyllä näiden asioiden muistelu tuntuu mukavalta.

Pekka Lackman

Mies nostaa mielellään puheissaan esille entisen ammattinsa, entisessä Kajaanin kauppaoppilaitoksessa opettajana toimimisen.

– Nostaisin esiin matkailualalta ohjelmat, jotka pitää olla kunnossa ja niiden kehittäminen onkin ollut lähellä sydäntä. Silloinhan täällä ei ollut opetusta ollenkaan matkailualalla. Ehdotin sitä ja se meni läpi, kyllä opetin ison määrän oppilaita.

– Teimme aika paljon matkoja, oppilaat saivat tehtäväkseen suunnitella ohjelmaa vaikka puoleksi päiväksi. Voin sanoa, että tekemällä oppii. Pidimme muun muassa kahdeksat matkailumessut, Lackman jatkaa.

"Brahena oleminen ja hahmon kehittäminen oli mielenkiintoista"

Lackman tunnetaan myös Ontojärven lomakylästä, jossa hän toimi yrittäjänä kahdeksan vuotta. Noina vuosina esimerkiksi saksalaiset tykkäsivät muun muassa soudella järvellä ja syödä paistettua siikaa.

– Siellä kävi hollantilaisia ja sveitsiläisiä. Siitähän se ajatus lähti, kun tein kuten opetin.

Voin sanoa, että tekemällä oppii.

Pekka Lackman

Kansainvälisenä ihmisenä Lackman toimi Kajaanin seudun Suomi-Amerikka -yhdistyksen puheenjohtajana, ja puolestaan paikallista perinnehistoriaa Lackman on vienyt eteenpäin Pietari Brahen hahmon kautta.

– Homma periytyi minulle Vesa Kaikkosen kautta. Brahena oleminen ja hahmon kehittäminen oli oikein mielenkiintoista.

– Tässä vaiheessa, kun elämä alkaa olla lopuillaan, niin kyllä näiden asioiden muistelu tuntuu mukavalta. Olen todella kiitollinen, että jotakin jää jäljelle.

Pekka Lackman on valittu viidenkymmenen kaikkien aikojen aktiivisimman kainuulaisen joukkoon Kajaanin Nuorkauppakamarin yleisöäänestyksessä. Yle Kajaani esittelee valitut vuoden 2016 aikana.