Festarikesä lähtee nyt toden teolla käyntiin – nämä 10 festivaalia järjestetään kaikki tänä viikonloppuna

Rockia, metallia, bluesia, konemusiikkia, iskelmää, klassista, kirjoja vai hengellistä sanomaa? Tänä viikonloppuna festivaalikävijällä on valinnanvaraa.

festivaalit
festaririemua
Yleisöä Hailuodon Bättre Folk -festivaalilla.Bättre Folk

Vaikka jokunen kesän festivaaleista on jo juhlittu, tuleva viikonloppu polkaisee kunnolla käyntiin festarikesän 2016. Viikonlopulle osuu iso joukko suuria ja pienempiä festivaaleja ympäri Suomen.

Provinssi

Pyrotekniikkaa Haloo Helsingin keikalla
Haloo Helsinki! esiintyi näyttävästi Provinssissa vuonna 2015.Juha Metso / AOP

Provinssi järjestetään Seinäjoen Törnävänsaarella jo 38. kertaa. Tänään käynnistyvä Provinssi (siirryt toiseen palveluun) on viikonlopun festivaaleista musiikkityylillisesti väljin: samalle festivaalille mahtuvat esiintymään sekä raivokasta saksan kieltä ja dramaattista pyrotekniikkaa harrastava metalliyhtye Rammstein, Suomen suosituin bilepoppari Antti Tuisku että feminismiä ja islamia sanoituksissaan käsittelevä ruotsalainen hiphop-artisti Silvana Imam.

Tuska

Raskaan musiikin fanit vaeltavat viikonlopuksi Helsingin Suvilahteen, jossa alkaa perjantaina pohjoismaiden suurin metallifestivaali Tuska (siirryt toiseen palveluun). Yksi Tuskan pääesiintyjistä on ruotsalainen Ghost, joka tunnetaan siitä, että bändin jäsenet salaavat henkilöllisyytensä ja esiintyvät kasvot naamareilla peitettyinä. Muita pääesiintyjiä ovat "sinfonista metallia" esittävä saksalainen Avantasia sekä suomalainen Children of Bodom.

Tuska-festivaalien vieras.
Metallifani vuoden 2015 Tuska-festivaalilla.Ilona Koivisto / Yle

Visio

Aivan Tuskan vieressä, Helsingin Kalasatamassa, tanssitaan konemusiikin tahtiin, kun ensimmäistä kertaa järjestettävä Visio-festivaali (siirryt toiseen palveluun) täyttää Teurastamon perjantaiksi ja lauantaiksi. Uuden festivaalin pääesiintyjiä ovat muun muassa norjalainen dj-tuottaja Todd Terje sekä brooklynilainen tekno- ja house- dj Levon Vincent.

Helsinki Pride

Kuvaa Helsinki Pride 2014 -tapahtumasta Helsingin tuomiokirkon edustalta lauantaina 28. kesäkuuta 2014.
Helsinki Pride vuonna 2014.Yle

Sateenkaariväen Pride-viikko (siirryt toiseen palveluun) alkoi jo maanantaina, mutta suurin osa ohjelmasta painottuu viikonloppuun. Pride-kulkue lähtee liikkeelle Senaatintorilta lauantaina kello 13 ja päättyy puistojuhlaan Kansalaistorilla. Priden päätösbileet Kaapelitehtaalla lauantai-iltana ovat festivaali jo itsessään: kolme lavaa, kolme tanssilattiaa, tusinoittain esiintyjiä ja terassi, joka on auki aamuneljään.

Puistoblues

Järvenpään Puistoblues (siirryt toiseen palveluun) käynnistyi jo eilen keskiviikkona, ja blues soi kaupungissa lauantaihin saakka. Kävelykatu Janne on perjantaihin saakka ilmaiskonsertteja pursuava Blueskatu, jonne odotetaan kymmeniä tuhansia kävijöitä. Festivaalin pääkonsertissa lauantaina esiintyy suomalaisartistien lisäksi kolme yhdysvaltalaisnimeä: soul-laulaja Nikki Hill, blueskitaristi Sonny Landreth ja blues rock -yhtye Simo.

Swengin vintti oli suosittu keikkapaikka. Kuvassa Olavi Uusivirta Järvenpään Puistobluesin klubikeikalla.
Olavi Uusivirta esiintymässä Järvenpään Puistobluesin klubikeikalla viime kesänä.Vesa Marttinen / Yle

Iskelmäfestivaali

Himoksella alkaa tänään torstaina kolmipäiväinen Iskelmäfestivaali (siirryt toiseen palveluun), jonka esiintyjäjoukko näyttää radio Suomipopin soittolistalta: joukossa on pitkän linjan iskelmätähtiä Vicky Rostista ja Juha Tapiosta Popedaan mutta myös Sannin, Anna Abreun ja Elastisen kaltaisia nuoremman polven artisteja.

Bättre Folk

Oulun lähellä Hailuodossa järjestetään viikonloppuna vaihtoehtoiset, pienet Bättre Folk -festivaalit (siirryt toiseen palveluun). Festivaali keskittyy uuteen musiikkiin ja kirjallisuuteen, ja siellä kuullaankin muusikoiden lisäksi Suomen tunnetuimpia kirjailijoita Katja Ketusta Laura Lindstedtiin ja Mikko Rimmisestä ja Riku Korhoseen.

Vanhan kirjallisuuden päivät

Kirjoja pinossa myyntipöydällä.
Petri Aaltonen / Yle

Jos kirjat kiinnostavat bändejä enemmän, voi suunnistaa 32. kertaa järjestettäville Vanhan kirjallisuuden päiville (siirryt toiseen palveluun) Sylvään koululle Sastamalaan. Festivaalin teema on tänä vuonna koulu ja koulutus. Ohjelmassa on esimerkiksi vanhojen koululaulujen laulutunti, kirjahuutokauppa sekä pedagoginen runoklubi, jossa runoilijat paitsi esittävät runojaan myös kertovat itselleen tärkeimmistä runoilijoista ja omasta tiestään runouden pariin.

Avanti!n Suvisoitto

Muusikot soittavat
Avanti Suvisoitto -musiikkitapahtuma Porvoossa.Yle

Kamariorkesteri Avanti! on järjestänyt klassiseen musiikkin keskittynyttä Suvisoitto-festivaalia (siirryt toiseen palveluun) Porvoossa vuodesta 1986 saakka. Festivaalin avajaiskonsertti pidetään tänään torstaina klo 12 Porvoon raatihuoneella ja festivaali jatkuu sunnuntaihin saakka. Tänä vuonna festivaaliohjelmaan kuuluu aiempaa enemmän ilmaisia kaupunkikonsertteja.

Suviseurat

Suomen suurin festivaali ei ole mikään yllä mainituista. Se on vanhoillislestadiolaisten Suviseurat (siirryt toiseen palveluun), joilla käy tyypillisesti 60 000 – 85 000 ihmistä. Tänä viikonloppuna Suviseurat järjestetään Torniossa. Seuroissa keskitytään hengellisen sanoman kuulemiseen ja tavataan ystäviä, sukulaisia sekä tulevia puolisoita. Osallistuakseen tapahtumaan ei tarvitse olla lestadiolainen.

Suviseurojen lippukulkue valmistautuu poistumaan seremonian päätteeksi.
Suviseurojen avajaisohjelmaan kuuluu lipunnosto.Juha Kemppainen / Yle

Muita tänä viikonloppuna järjestettäviä tapahtumia ovat muun muassa Haapavesi Folk Music Festival, Mikkelin Musiikkijuhlat, Musiikkia! Ruovesi, Musiikkijuhla Sommelo sekä Evankeliumiyhdistyksen Evankeliumijuhla Virroilla.