Ele- ja ääniohjaus tulee perinteiseen teollisuuteen – kuoleeko hiiri?

Tietokonepelien maailmasta tutut keinot tekevät tuloaan perinteiseen teollisuuteen. Visioissa siintää, että puhe- ja eleohjaus vapauttaa työntekijät näppäimistön ja työpisteen ääreltä.

hiiret (tietotekniikka)
Tietokoneen ruutu, jossa avoinna eleohjausnäkymä
Suurin hyöty puhe- ja eleohjauksesta tulee siitä, että tiettyä sivua ei tarvitse naputalla esiin satojen alisivujen seasta. Puheen ja eleiden avulla alisivu löytyy nopeasti. Klikkaa kuvaa ja katso Pirkanmaan uutisten TV-juttu aiheesta. 

– Näytä turbiini. Näytä vedenvirtaus. Kuittaa vikaraportit.

Lauri Lehtikunnas käskee puheen avulla tietokoneen hakemaan esiin voimalaitoksen turbiinin ja kuittaamaan vikaraportit. Samanaikaisesti hän nappaa virtuaalisesti käsillä kiinni kuvakkeen reunasta ja venyttää sen suuremmaksi seinälle heijastetulla näytöllä.

Seisoviltaan töitä tekevän Lehtikankaan sormet eivät käy näppäimistöllä. Hiirikin lepää toimettomana pöydällä. Niiden viereen työpöydälle on nostettu testattavaksi pelimaailmasta tuttu Kinect-peliohjain.

– Ei tässä olla hiirtä hautaamassa, kyllä näitä tullaan käyttämään pitkään rinnakkain.

Ei tässä olla hiirtä hautaamassa.

Lauri Lehtikunnas

– Tässä tuodaan vaan uusi tapa rinnalle, jolla voi halutessaan käyttää järjestelmää tehokkaammin. Ei tarvitse hakea sitä oikeaa näppäimistöä, jos niitä on esimerkiksi valvomossakin kymmeniä, UX-designerina Valmet Automaatiolla toimiva Lehtikunnas sanoo.

Suurin hyöty puhe- ja eleohjauksesta tulee siitä, että tiettyä sivua ei tarvitse naputalla esiin satojen alisivujen seasta. Puheen ja eleiden avulla alisivu löytyy nopeasti.

Etäoperointi tulee – kone täällä, käyttäjä muualla

Lehtikunnaksen työnantaja Valmet Automaatio on yksi yrityksistä, jotka tutkivat ele- ja puheohjauksen käyttömahdollisuuksia perinteisessä teollisuudessa, muun muassa voimalaitosympäristöissä sekä paperi- ja selluteollisuudessa.

Operaattorit voivat olla Oulussa, Tampereella ja Helsingissä ja ohjata Kouvolassa olevaa voimalaitosta yhdessä.

Mika Karaila

Uusi teknologia vapauttaa työntekijän pöydän äärestä. Se mahdollistaa myös sen, että yhdestä toimipaikasta voidaan olla virtuaalisesti läsnä monessa eri paikassa. Toisaalta eri puolilta maailmaa voidaan tulla virtuaalisesti yhteen kohteeseen, aivan kuten verkkopeleissäkin, vertaa Valmet Automaation tutkimuspäällikkö Mika Karaila.

– Nuorilla, jotka pelaavat netissä koko ajan, on isoja virtuaalimaailmoja, joissa pelataan yhdessä.

Samalla tavalla siis yhtä voimalaitosta voidaan valvoa ja ohjata useammasta paikasta.

– Operaattorit voivat olla Oulussa, Tampereella ja Helsingissä ja ohjata Kouvolassa olevaa voimalaitosta yhdessä, Karaila havainnollistaa etäohjausmahdollisuuksia.

Suomessakin on muutama iso yritys, jotka ovat mukana näissä ja tutkivat tätä.

Mika Karaila

Raskaassa teollisuudessa ei voi suoraan hypätä kokeilemaan uusinta uutta. Pelimaailman keinoja tuodaan perinteisen teollisuuden pariin sitä mukaa, kun ihmiset tottuvat niiden käyttöön vapaa-aikanaan.

Karaila kertoo, että nyt kun heidän asiakkaillaan on mahdollisuus esittelytilassa kokeilla ääniohjausta, moni toimija on jo halunnut ottaa sen koekäyttöön.

– Suomessakin on muutama iso yritys, jotka ovat mukana ja tutkivat tätä. Suomessa on potentiaalia.

Pelisukupolven työntekijät, pelisukupolven työnkuvat

Tampereen yliopiston vuorovaikutteisen teknologian professori Markku Turusen mukaan katseella, liikkeillä ja puheella ohjattavat tekniikat tulevat muuttamaan työnkuvia rajusti. Ihmistyötä ne eivät kuitenkaan kokonaan korvaa.

Lääkärit ja ambulanssikuskit voivat sanella potilaaseen liittyviä asioita keskeyttämättä muuta työtään.

Markku Turunen

– Ne tulevat olemaan olennainen osa tulevaa työnkuvaa. Perinteisessä teollisuudessa työnkuvan muuttuvat, niin muuttuvat myös tekijät.

– Tulevaisuuden työntekijöille suunnitellaan tulevaisuuden tapoja tehdä asioita. Pelisukupolven tapa tehdä töitä, on heille luonteva tapa . Meidän täytyy tehdä muutokset, koska meillä ei muuten ole ehkä tekijöitä tietyille aloille, lataa Turunen.

Teknologisesti jo nyt pystyttäisiin tekemään paljon. Haasteena on löytää teollisuudesta ne kohteet, joissa pelillisyydestä saadaan irti suurin hyöty.

Meidän täytyy tehdä muutokset, koska meillä ei muuten ole tekijöitä tietyille aloille.

Markku Turunen

Uusia teknologioita tulee Turusen mukaan lähivuosina lisää valtavasti. Ne tulevat olemaan täällä aiemmin kuin huomaammekaan ja yltävät kaikkialle. Perinteisen teollisuuden ohella Turunen mainitsee terveydenhuollon – voi olla, että pyörä pyörähtääkin takaisinpäin ja sanelu palaa.

– Olemme tutkineet näitä tekniikoita terveydenhuollossa, muun muassa sitä miten sairaanhoitajat, lääkärit ja ambulanssikuskit voivat sanella potilaaseen liittyviä asioita keskeyttämättä muuta työtään. Tämä voi mullistaa koko prosessin miten kirjataan, visioi Turunen.