Hyppää sisältöön

28 000 litraa lihakeittoa, 100 000 makkaraa ja yli 400 000 jäätelöä – näin syntyy kesän suurin hengellinen juhla

Hengellisen sanoman ohella vanhoillislestadiolaisen herätysliikkeen Suviseurat on myös massiivinen kesätapahtuma ja huippuunsa hiottu organisaatio. Tänä vuonna Tornion Liakassa järjestettävässä 70 000 kävijän tapahtumassa vaikkapa pullaa, makkaraa ja vessapaperirullia kuluu tuhatmäärin.

Kuva: Karoliina Kemppainen / Yle

Suviseurojen järjestelyissä mitään ei jätetä sattuman varaan. Järjestelyt aloitetaan jo paria vuotta aiemmin muun muassa tutustumalla paikan päällä edellisten paikkakuntien seuroihin. Monet tapahtuman rakenteista kiertävät paikkakunnalta toiselle, ja jo viimekesäisten Vaasan Suviseurojen jälkeen Tornion Liakkaan tuotiin säilytykseen 30 rekkakuormallista tavaraa.

Työmäärä on valtava. Jo ennen seuroja talkoovuoroja on tehty noin 10 000 ja tapahtuman aikana niitä kertyy 7200 vuoroa lisää. Vastuuhenkilöt urakoivat 1600 työvuoroa. Talkoolaisten tarkkaa määrää ei ole laskettu, mutta esimerkiksi pelkästään liikennejärjestelyt vaativat noin 200 ihmisen työpanoksen.

Opastekylttien tehtailua

Tornion Liakkaan on Pohjoismaiden suurinta hengellistä tapahtumaa varten pystytetty yhteensä 12 000 neliötä telttapinta-alaa. Tapahtumien pääpaikka, iso teltta, on kooltaan 3000 neliötä. Teltta nousi paikoilleen maanantaina.

– Sen pystyttäminen aloitettiin aamulla kymmeneltä ja se kesti neljään asti iltapäivällä, kertoo telttatiimiin kuuluva Esko Sieppi.

Yhteensä pullia on leivottu noin 10 000 ja sämpylöitä 25 000 kappaletta.

Marja-Liisa Hentilä

Telttojen ohella Suviseuroilla tarvitaan suuri määrä kylttejä osoittamaan eri palveluiden paikkoja. Opastekylttejä on valmistettu pitkin talvea, ja tähän mennessä niitä on asetettu paikoilleen noin 1200 kappaletta. Tapahtuma-alueella päivystää myös opastetoimisto, jossa kylttejä tehtaillaan tarpeen mukaan.

– Nopsalla aikataululla tulee pyyntöjä, kertoo kylttipinojen keskellä toimistoa hoitava Jouko Juntunen.

Kauppakatu-kyltin työstäminen keskeytyy, kun toimistolta tullaan pyytämään opasteita ehtoollisen jakamista varten.

Kyltit kohoavat korkeuksiin, jolloin ne on helppo nähdä kauempaakin. Kuva: Karoliina Kemppainen / Yle

Tuhansia litroja kahvia

Suviseurayleisöön uppoaa valtava määrä ruokaa ja juomaa. Esimerkiksi kahvia arvioidaan kuluvan noin 21 000 litraa, grillimakkaroita 100 000 kappaletta, jäätelöitä yli 400 000 kappaletta ja paikallista väriä tarjoavaa Lapinlihakeittoa 28 000 litraa. Ravintoloiden ohella ruokaa voi ostaa majoituspaikkaan myös litramyynnistä.

Ruokaa on paitsi tilattu, myös valmistettu itse talkootyönä. Pullaa ja sämpylöitä on pyöritelty huikeita määriä.

– Kyllähän niitä varmaan pari tuhatta on tullut tehtyä, talkoolainen Martta Aho laskeskelee.

– Yhteensä pullia on leivottu noin 10 000 ja sämpylöitä 25 000 kappaletta, Marja-Liisa Hentilä lisää.

Leivontapuuhien ohella Hentilä kertoo osallistuneensa muun muassa ravintolapöytien kasaamiseen.

– Ei sitä osannut ajatellakaan, millainen tetris se on. Nyt näitä järjestelyitä arvostaa ihan eri tavalla. Vuoden päästä lähdemme sitten Poriin valmiille, talkoilijat nauravat.

Jäätelöpuolen vastaava Helena Kristo ja Rea Rahola-Liukkonen Suomen Nestleltä esittelevät kylmälaukkuja, joiden avulla jäätelöä myydään ympäri aluetta. Kuva: Karoliina Kemppainen / Yle

Ripulilapsille oma osasto

Kävijöiden peseytymistarpeisiin on pystytetty yhteensä 150 suihkua. Vesiputkia on rakennettu 16 kilometriä ja suihkujen lämmityskattiloiden yhteisteho on 2,5 megawattia. Määrä vastaa yli 200 omakotitalon yhteenlaskettua vuosittaista kulutusta.

Suviseurojen vessoissa taas kuluu noin 6000 teollisuusrullaa wc-paperia. Ikäviä vessaepidemioita on pyritty ehkäisemään varaamalla ripulista kärsiville lapsille oma osastonsa.

– Tapauksia on yleensä muutamia kymmeniä. Ripuliosastolla on vahvemmat puhdistusaineet kuin muualla, kertoo terveydenhuoltotoimikunnan sihteeri Leena Ilvesluoto.

Suviseuraväestä jopa yli puolet on lapsia ja nuoria, joten laajalle lastenhoitopisteelle on tarvetta. Tarjolla on omat pisteensä esimerkiksi rintaruokinnalle ja lastenruokien lämmitykselle.

– Tähän muodostuu tapahtuman mittaan suorastaan vaunumeri, Ilvesluoto kuvailee.