No onkos tullut joulu nyt kesän keskelle – Petelius ja Vierikko kuvaavat Joulukalenteria kesähelteellä

Pirkka-Pekka Petelius ja Vesa Vierikko raatavat tonttuina keskikesällä, jotta lapsilla olisi jännitettävää joulukuussa. Kaksikon tontuista on tulossa mahdollisimman mahdottomia. Tauoilla rooliasuiset näyttelijät kuuntelevat ohikulkijoiden kuittailuja.

joulutontut
Vesa Vierikko ja Pirkka-Pekka Petelius joulukalenteriin liittyvissä rooliasuissaan.
Näyttelijät Vesa Vierikko (vas.) ja Pirkka-Pekka Petelius heittäytyvät uudessa Joulukalenterissa Sherlokkiseksi ja Ylitontuksi jo toistamiseen.Pekka Valkama

Vesa Vierikko ja Pirkka-Pekka Petelius kuvaavat uutta Joulukalenteria, _Jäätävää seikkailua _keskikesällä. Juuri nyt konkarinäyttelijät istuvat maskissa. Kohta pitäisi aloittaa päivän urakka, mutta sitä ennen tarvitaan irtopartaa ja poskipunaa.

– Se lopullinen tonttu, se tulee vasta kohtauksessa kameran käydessä, Petelius sanoo.

Miehet höpöttelevät Timo Parvelan käsikirjoitusta läpi. Liikaa ei kuitenkaan saa treenata, ettei ilmaisun tuoreus kärsi.

– Sen pitää näyttää irtonaiselta. Eivät nämä ole oikeita ihmisiä, nämä ovat oikeita tonttuja, Vierikko muistuttaa.

Ja pistää Peteliuksen kanssa spontaaniksi tanssiksi ja lauluksi.

– Siellä se tehdään, siellä se tehdään, luodaan ja nautitaan! Tonttu, tonttu, tonttu, miehet improvisoivat.

Joulukalenteri-ohjelman kuvaukset.
Selfielle on aina aikaa. Kreeta Salminen (Pirpana), Pirkka-Pekka Petelius (Ylitonttu) ja Vesa Vierikko (Sherlokkinen) huoahtavat kesken kuvausten.Mika Kanerva / Yle

Ylinäyttelemisestä saa plussaa

Ja sitten studioon. Tallennus? Käy. Ääni? Käy.

Jäätävässä seikkailussaKorvatunturilla on meneillään remontti. Järjestystä pitää yllä ei niin käytännöllinen Sherlokkinen ja sekös Ylitonttua turhauttaa.

Mitä mahdottomampi tonttu, sen kivempi.

Pirkka-Pekka Petelius

Jotain omituista on ilmassa. Kreeta Salmisen esittämä tonttutyttö Pirpana saa salaperäisiä viestejä metsän eläimiltä.

Juuri nyt Pirpana tosin pitää jöötä Ylitontulle ja Sherlokkiselle, jotka kinastelevat keskenään. Herrojen tyypittelyä katsoisi vaikka maailman tappiin.

Petelius kertoo nauttivansa siitä, että jouluista satua tehdessä saa vapaat kädet. Kukaan ei voi tulla sanomaan: “En minä tuommoista tonttua ole koskaan nähnyt”.

– Lapset hyväksyvät kaiken. Mitä mahdottomampi tonttu, sen kivempi. Ja minä saan ylinäytellä, koska minä olen ylitonttu.

– Ja minä saan näytellä suuresti, koska minä olen suurtonttu, Vierikko komppaa.

Pirkka-Pekka Petelius maskissa.
Pirkka-Pekka Peteliuksen esittämä Ylitonttu vastaa Jäätävässä seikkailussa siitä, että kaikki tehdään ajallaan ja ihmiset ovat oikeilla paikoillaan. Pekka Valkama

Luontoillan lähetyskö täällä on käynnissä?

Studiossa hyristellään Korvatunturin talvea. Ulkona on keskikesä kukkeimmillaan. Vuodenaikojen ristiriidan ovat huomanneet myös ohikulkijat. Sen on saanut tuta etenkin Vesa Vierikko, joka käy kuvausväleissä ulkona sauhuilla Sherlokkisen tonttuasussa.

Jokos se on joulu tullut? Onko vähän aikaista?

Vesa Vierikko

– Aina, kun tulee ulos näissä vehkeissä, ihmiset heittävät: Jokos se on joulu tullut? Onko vähän aikaista? Onko vähän kuuma? Joka päivä jollain on joku nerokas kommentti.

Tauolla istutaan nytkin. Päivää paistatellessa Petelius päästää sisäisen lintumiehensä irti. Hän bongaa korvakuulolta mustapääkertun, punakylkirastaan ja peipon.

Näky on hämmentävä: kaksi aikuista miestä tonttuasuissa keskustelee pikkulintujen pesinnästä. No onkos tullut kesä nyt talven keskelle?

– Tyjy-tyjy-tyjy, Petelius antaa vielä näytteen, millaisia variaatioita punakylkirastaan laulusta voi erottaa.

Joulukalenteri-ohjelman kuvaukset.
Vesa Vierikon esittämällä Sherlokkisella on vilkas mielikuvitus. – Se putoilee kelkasta ja jää jälkeen, koska se ajattelee liian nopeasti, eikä hallitse sitä, Vierikko kuvailee roolihahmoaan.Mika Kanerva / Yle

Mielipuolesta tonttuun, tontusta Mielensäpahoittajaan

Petelius on lukenut maaliskuusta alkaen iltasatuja Pikku Kakkosessa. Vierikko puolestaan näyttelee vuoden sisään hyvin erikoislaatuisia tyyppejä.

Ei voi näytellä väärin, jos on se henkilö.

Vesa Vierikko

Keväällä hän teki Mielipuolen päiväkirjan pääroolin. Kesällä hän purkittaa vähintäänkin omalaatuista Sherlokkista. Syksyllä mies painaa päähänsä Mielensäpahoittajan karvahatun.

– Näytteleminen on älyttömän helppoa: ei voi näytellä väärin, jos on se henkilö. Mitä tahansa tekee, se menee sen henkilön piikkiin. Näyttelijän pitää tuntea roolinsa niin hyvin, että sillä voi leikkiä ja pelata, vaikka mitä tapahtuisi, Vierikko analysoi.

Vesa Vierikko ja Pirkka-Pekka Petelius joulukalenteriin liittyvissä rooliasuissaan.
Vesa Vierikon Sherlokkinen tekee keksintöjä, jotka ovat vahingossa nerokkaita. – Hulluus ja nerous kulkevat aina käsi kädessä. Niiden välillä on vain ohut kalvo, Vierikko analysoi roolihahmoaan. Pirkka-Pekka Peteliuksen Ylitonttu sonnustautuu ulkoilmaan.Pekka Valkama

Kas siinä pulma: Minttu Mustakallion järisyttävä rusketus

Nyt purkitettavaJäätävä seikkailuon jatkoa toissavuodenPorokuiskaajan arvoitukselle. Siitä tuli Yleisradion kaikkien aikojen katsotuin Joulukalenteri. Se keräsi päivittäin yli 500 000 ihmistä tv:n ääreen.

Maskeeraaja käytti vahvinta väriä, jolla poistetaan tuliluomia ihosta.

Johanna Smith

Ohjaaja Johanna Smith ei ota aiemmasta menestyksestä paineita.

– Tätä on ollut helpompi tehdä. Kaikki oli jo tuttua: paikat ja hahmot. Ei mennyt aikaa siihen, että haetaan, mikä se on se meidän joulufiilis, hän sanoo.

On Joulukalenteria tehdessä sattunut kommelluksiakin. Näyttelijä Minttu Mustakallio oli kuvaustauon aikana ehtinyt hankkia järisyttävän rusketuksen. Ammattilaiset eivät säikähtäneet, vaan loihtivat näyttelijättären jälleen Korvatunturin kalpeaksi.

– Maskeeraaja käytti vahvinta väriä, jolla poistetaan tuliluomia ihosta. Se olise ratkaisu, Smith nauraa.

Joulukalenteri-ohjelman kuvaukset.
Pirkka-Pekka Petelius on lukenut keväästä alkaen Pikku Kakkosessa myös iltasatuja. – Elämässä tärkeimpiä tehtäviä on löytää aina jotain uutta. Lapset ovat kivoja, aidompia kuin aikuiset, Petelius perustelee. Ylitontun hahmoa kohentaa Miia Leppäaho.Mika Kanerva / Yle

Esko Salmisesta uusi joulupukki

Toissa vuonna joulupukin roolin teki Vesa-Matti Loiri. Tänä vuonna avainhahmona nähdään Esko Salminen. Kaartiin on liittynyt Minttu Mustakallion lisäksi Eero Ritala. Ville Majamaa jatkaa Väinökkisenä.

Petelius ja Vierikko valikoituivat aikoinaan Ylitontuksi ja Sherlokkiseksi ilmeisestä syystä.

– Se nyanssien määrä ja komiikan rytmi! He osaavat asiansa. Täysiä tonttuja molemmat, ohjaaja Smith hehkuttaa.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus