1. yle.fi
  2. Uutiset

Kuopioon suunnitellaan samanlaista saunamaailmaa kuin Helsinkiin ja Tampereelle

Sauna olisi tulossa Kuopion Maljalahteen, missä aiotaan leventää aallonmurtajaa ja rakentaa alueelle muun muassa puisto sekä laitureita aluksille. Jos suunnitelmien tielle ei tule esteitä, saunamaailman rakentaminen voisi alkaa kesällä 2018.

saunat
Kuopion Maljalahteen suunnitellaan saunamaailmaa
Kuopion kaupunki

Kuopion Maljalahteen kaavaillaan sauna- ja ravintolamaailmaa. Kaupunkirakennelautakunta päätti keskiviikkona myöntää Sauna Finlandia Holding Oy:n lukuun perustettavalle yhtiölle aluevarauksen levennettävän aallonmurtajan päähän 1,5–2 vuodeksi.

Sauna Finlandia Holding Oy käyttää konseptia, jonka mukainen sauna on jo valmis Helsingissä ja samanlaisesta hankkeesta neuvotellaan myös Tampereella. Hakemuksen mukaan Sauna Finlandialla on tarkoituksena rakentaa alueelle yleinen sauna sekä ravintola alueen asukkaille, matkailijoille ja yrittäjille. Saunatilat ravintoloineen olisivat auki ympäri vuoden.

– Yleissuunnitelman pohjalta Kauppakadun jatkeena levennettävän aallonmurtajan päässä on paikka paviljongille ravintolatoimintaa, tapahtumia ja vastaavaa varten, joten saunamaailma sopii siihen ympäristöön ja suunnnitelmaan hyvin, vs. kiinteistöjohtaja Lauri Lytsy sanoo.

Rakentamiseen vielä matkaa

Kaupungilla on tarkoitus rakentaa omalla kustannuksellaan alueelle tulevat aallonmurtajat, laiturit sekä tarvittava kunnallistekniikka. Kaupungin Maljalahden yleissuunnitelmista tehdyn idealuonnoksen mukaan alueelle rakennetaan muun muassa Tingel-Tangel-puisto ja laitureita ravintolalaivoille sekä eri kokoisille vieraileville aluksille. Varattavan alueen kunnallistekniikan liittymien rakentamisesta vastaa vuokralainen.

– Karkeasti tilanne on se, että ensin idealuonnoksesta tehdään tarkemmat suunnitelmat. Niiden toteuttamiseen tarvitaan vesilain mukaiset täyttöluvat, joiden saamiseen menee useita kuukausia. Kallaveden täyttö voidaan tehdä vain talvella, joten se menee ainakin talveen 2017–2018. Näin ollen rakentamaan päästäisiin ehkä kesällä 2018. Jos siis kaikki menee putkeen, vt. elinkeinojohtaja Unto Juutinen kertoo.

Samalle alueelle tuli kesäkuun puolivälissä toinenkin suunnitteluvaraushakemus sauna- ja ravintolamaailmalle. Hakemuksen ovat jättäneet Vararengasravintolat Oy, Real Albert Promotion Oy ja yksityishenkilö.

Kaupunkirakennelautakunta asetti kuitenkin Sauna Finlandia Holdingin etusijalle. Kaupunki on neuvotellut yhtiön kanssa tammikuusta lähtien ja neuvottelut varauksen suhteen ovat edenneet jo pitkälle.

Lue seuraavaksi