Varo mustan pörssin festarilippua: Huijari myy tikettisi moneen kertaan

Festarilippujen väärentäminen on käynyt entistä helpommaksi, kun paperilipuista on siirrytty digilippuihin. Festarijärjestäjien mukaan huijauksiin törmätään joka vuosi. Kannattaa siis olla tarkkana, mistä lipun hankkii.

Kuva: Hanna Lumme / Yle

Festarilippujen väärentäminen on lisääntynyt, kun perinteisistä, paperisista lipuista on siirrytty digilippuihin.

Digitaalisilla lipuilla itsensä voi kuitata sisään alueelle QR-koodilla. Se kuitenkin tarkoittaa sitä, että koodin voi lähettää esimerkiksi tekstiviestinä monelle henkilölle, eikä kenelläkään ole takeita, että lippu on aito ja käyttämätön.

– Näitä on ollut. Kyseessä ovat yleensä nuoret ihmiset. Kun vanhemmilta saadaan kallis lippu, houkutus tulostaa se ja tehdä satoja euroja rahaa, on olemassa. Ei ymmärretä, että kyseessä on rikos. Se on vähän kuin väärentäisi rahaa, sanoo Lippupisteen toimitusjohtaja Ari Palhamo.

Palhamon mukaan muutamia tapauksia on selvitelty myös poliisin kanssa. Huijari saadaan yleensä kiinni, sillä alkuperäisen lipun ostajan tiedot saadaan selvitettyä.

Paperisissa lipuissa riski on huomattavasti pienempi, varsinkin jos lippua pääsee itse hipelöimään.

Kun vanhemmilta saadaan kallis lippu, houkutus tulostaa se ja tehdä satoja euroja rahaa, on olemassa.

Ari Palhamo

– Itse tulostettavista lipuista ei voi tietää. Toki niillä on tietty ulkoasu ja kaikissa on yksilöllinen koodi, mutta koodia ei voi tarkistaa kuin festivaalipäivänä, sanoo tuottaja Anniina Havukainen N.C.D. Production Oy:stä. N.C.D. Productionsin järjestämiä tapahtumia ovat mm. Suomipop, Iskelmäfestivaali, Himos Juhannus ja Kuopiorock.

Mustasta pörssistä tai sosiaalisesta mediasta lippuja ostaessaan kannattaa siis huomioida, että sama koodi saattaa olla myyty monelle ostajalle.

Saman lipun voi tulostaa moneen kertaan. Tällä viivakoodilla ei pääse enää mihinkään. Kuva: Meeri Niinistö / Yle

Muutamia tapauksia joka kesä

Viime kesänä N.C.D Productionsin festivaaleilla törmättiin vain yhteen lippuhuijaukseen, ja tekijä saatiin kiinni.

Itse tulostettavista lipuista ei voi tietää.

Anniina Havukainen

– Suositellaan, että ollaan tarkkana, keneltä ja mistä liput ostetaan. On hyvä olla valveutunut esimerkiksi sen suhteen, että jos on ostamassa pdf-lippua, pyytäisi lähettämään myös kaupan tilausvahvistuksen. Sillä saa mielenrauhan, että tämä on oikea lippu. Siinä näkyy myös, kuka lipun on alun perin ostanut.

Myös Ticketmasterin markkinointijohtaja Sami Vernon mukaan tapaukset ovat Suomessa harvinaisia. Huijauksiin törmätään kesäisin yksittäisissä tapahtumissa, yleensä kansainvälisten ja loppuunmyytyjen keikkojen yhteydessä.

Perinteisten festivaalilippujen myynti on vähentynyt. Festarikansa hankkii lippunsa yhä enemmän netistä joko PDF-muodossa sähköpostiin tai suoraan mobiililippuna.

Ticketmasterin Vernon mukaan jopa 50–70 prosenttia lipuista hankitaan sähköisesti.

Älä kuvaa lippuasi tai rannekettasi someen

Viime kesänä varoiteltiin, etteilipusta kannata ottaa selfietäkuvia, sillä koodi saattaa olla luettavissa myös kuvasta.

Kuva on laitettu aamulla nettiin, ja joku on yrittänyt värkätä itselleen kopiota.

Anniina Havukainen

Nyt myös rannekkeet ovat some-pannassa.

– Toivomme, ettei rannekkeista jaettaisi kuvia someen. Maailmalta on kuulunut tapauksia, että kuva on laitettu aamulla nettiin, ja joku on yrittänyt värkätä itselleen kopiota. Viime vuonna Helsingin suunnasta tuli ensimmäiset viestit tällaisesta vilpistä, sanoo Havukainen.

Mikäli oma festarilippu jää syystä tai toisesta käyttämättä, mobiililipun tai pdf-lipun saa vaihdettua lippukauppojen pisteissä paperilipuksi. Perinteinen paperilippu on kenties helpompi myydä seuraavalle. Monet lippupalvelut tarjoutuvat myös myymään lipun kauttaan.

Himoslomien tapahtumatuottaja Anniina Havukainen arvioi, että mustan pörssin lipunmyynti on hieman vähentynyt aiemmasta. Tosin lippuja myydään edelleen paljon esimerkiksi Facebook-ryhmissä.