Stora Enson Kemin tehtaalla voimakas räjähdys

Keskiviikkona sattuneessa räjähdyksessä ei ole loukkaantunut ketään. Sellutehtaan tuotanto ajettiin räjähdyksen takia alas.

Kuva: Risto Koskinen / Yle

Stora Enson Kemin Veitsiluodon tehtaalla sattui keskiviikkona iltapäivällä vaarallisen voimakas räjähdys.

Alustavien tietojen mukaan sellutehtaan lipeälinjalla räjähti hajukaasuja. Voimakas räjähdys kuului useiden kilometrien päähän tehtaasta.

Räjähdys ei aiheuttanut henkilövahinkoja, kertoo tehtaanjohtaja Juha Mäkimattila.

– Paikat on käyty läpi ja olemme tarkastaneet, että henkilöt ovat tallessa. Samoin olemme keskittyneet nyt ympäristöasioihin, jotta mahdolliset kemikaalivuodot pystytään pitämään hallinnassa, Mäkimattila sanoo.

Pelastuslaitoksen tiedotteen mukaan räjähdys rikkoi muun muassa lipeälinjan ja sytytti tulipalon. Tulipalon sammuttamisen lisäksi pelastuslaitos torjui kemikaalivuotoa.

Räjähdyksen tarkemmasta syystä ei ole vielä tietoa. Tilanne oli Mäkimattilan mukaan erittäin vaarallinen.

– Rakennuksesta on lentänyt ikkunoita ulos ja tuhoja on myös prosessilaitteissa, eli vaarallinen tilanne se ilman muuta on ollut. Kyllä nämä ovat erittäin harvinaisia. Urani aikana ei ole ollut tällaista tilannetta.

Voimakasta hajua levisi tehtaalta laajalle alueelle. Stora Ensolta kerrotaan, että hajusta ei ole vaaraa ihmiselle.

Iltaseitsemään mennessä osa palokunnan yksiköistä oli jo poistunut paikalta ja alueella suoritettiin siiivous- ja jälkiraivaustöitä.

Mäkimattila arvioi räjähdyksen pysäyttävän sellutehtaan tuotannon muutamaksi päiväksi. Alueen muuhun toimintaan räjähdys ei vaikuta.

Viranomaiset aloittavat onnettomuuden tutkinnan heti, kun räjähdyspaikalle on mahdollista mennä.