Aino-Kaisa Saarisen arki parikuukautisen vauvan kanssa: "Tämä vaatii ennakointia ja vähän sompailua"

Yksi Suomen menestyneimmistä naishiihtäjistä osallistuu maastohiihdon maajoukkueen leirille Vuokatissa 20:tta kertaa. Tällä kertaa tilanne on kuitenkin aivan erilainen kuin koskaan aiemmin.

urheilu
Aino-Kaisa Saarinen
Aino-Kaisa Saarinen on pitänyt yhteyttä yhdysvaltalaiskollega Kikkan Randallin kanssa, joka elää samantyyppistä vauva-arkea kuin hän.Tomi Hänninen

Juhannuksen jälkeen maastohiihtäjä Aino-Kaisa Saarinen julkaisi kuvien jakopalvelu Instagramissa kuvan, jossa vauvanvaunut ovat Vuokatin maisemissa Kainuussa. Hän kertoi julkaisussa (siirryt toiseen palveluun), että edessä on ensimmäinen maajoukkueleiri äitinä. Saarinen on osallistunut hiihtäjien kesäleirille Vuokatissa 20:n vuoden ajan.

– Tämä vaatii ennakointia ja vähän sompailua, Saarinen kertoo osallistuttuaan Vuokatissa maastojuoksu- ja rullahiihtokisaan.

– Tänäkin aamuna heräsin kello 5.50, oli vauvan ruoka-aika. Sitten kävin aamulenkillä ja syömässä itse aamupalan, ja sitten oli taas vauvan ruoka-aika. Hänen tarpeensa ovat etusijalla, mutta olen kyllä ollut ajoissa paikalla ja kaikki tavarat mukana leirin aikataulujen mukaan.

Myös ensimmäinen kisa äitinä on nyt takana

Vuokatin Aateli Race (siirryt toiseen palveluun) oli Saariselle ensimmäinen kilpailu, johon hän osallistui äidiksi tulemisen jälkeen. Juoksu sujui vain 11 sekuntia hitaammin kuin viime vuonna, mutta hiihto-osuuksien hän sanoo tuntuneen tukkoisilta. Hän oli kisassa kolmastoista Hämeenlinnan Hiihtäjien Laura Monosen voittaessa.

Saarisella on takanaan harjoittelua noin kuukauden verran sen jälkeen, kun vauva syntyi toukokuun alussa.

– Alkuun on pitänyt ottaa varovasti, mutta nyt pystyy jo tekemään ihan kaikkea. Kuormituksen kanssa pitää olla tarkkana, sillä yöt ovat rikkonaisia, kun herää muutaman kerran yössä. Mutta aika hyvin on pärjätty. Onneksi on isä, joka syöttää välillä pullosta, niin äiti saa nukkua jonkun yön ihan putkeen.

Kovat odotukset kisakauteen

Aino-Kaisa Saarinen on pitänyt tiiviisti yhteyttä yhdysvaltalaisen kollegansa olympiamitalisti Kikkan Randallin (siirryt toiseen palveluun) kanssa, ja pitää vertaistukea tärkeänä.

– Olemme pitäneet paljon yhteyttä. Se on ollut hyvä apu raskauden ja myös äitiyden aikana, kun on voinut vaihtaa kuulumisia harjoittelusta ja siitä, miten arki on vauvan kanssa lähtenyt sujumaan.

Arki ja harjoittelu on lähtenyt sujumaan niin hyvin, että Saarinen odottaa tulevalta kilpakaudelta kovia tuloksia. Lahden MM-kisat ensi keväänä siintävät hiihtäjän mielessä.

– Motivaatio ja into kova, ja kaikki on lähtenyt hyvin käyntiin. Odotan kovia tuloksia, sen eteen tehdään kovasti työtä. Nyt kun mukana on pieni tyttö, niin myös tukijoukoilta vaaditaan hieman extra-panostusta, Saarinen naurahtaa.