Voiko suihkussa käydä liian usein? – Vanhat pesusuositukset voi huuhdella viemäristä alas

Jotkut käyvät suihkussa aamuin illoin, toisille riittää muutama kerta viikossa. Mutta kuinka usein pesulla pitäisi käydä, mihin raja vedetään?

Kotimaa
Mies kastelee suihkulla hiuksiaan.
Sami Tammi / Yle

Terveystalon iho- ja sukupuolitautien erikoislääkärin Marja Huttusen mukaan aiemmat suositukset pesurajoitteista ovat käyneet vanhanaikaiseksi. Aiemmin ajateltiin esimerkiksi, että kun hiuksia pesee, hiukset alkavat rasvoittua entistä enemmän.

– Se ei pidä paikkaansa, eikä hiuspohjan peseminen vaikuta talirauhasten toimintaan. Hiusten pesulla hiuspohja pysyy ilmavana ja puhtaana, eivätkä pahanhajuiset mikrobitkaan viihdy siellä hyvin. Jos hiuspohja hikoilee, kutisee tai hilseilee, sitä kannattaa pestä tiuhaan.

Suihkussa voi käydä pari kertaa päivässä

Pesutiheyden suhteen terveen järjen käyttö on nykyään sallittua. Jos hikoilee, eikä ole herkkäihoinen, suihkussa voi käydä kaksikin kertaa päivässä. Mutta jos iho on kuiva, yksi pesukerta päivässä riittää.

– Jos olo on hikinen ja likainen, silloin kannattaa käydä suihkussa. Vain todella kuivaihoisten on syytä rajoittaa päivittäisiä pesukertoja. Päivittäisen pesun minimimäärä on, että pesee intiimialueen, kainalot, kädet ja jalat saippualla tai pesunesteellä ainakin kerran päivässä. Muulle osalle vartaloa pelkkä haalea vesi riittää peseytymisen, Huttunen kertoo.

Kesällä iho voi paremmin

Huttusen mukaan iho voi yleensä paremmin kesällä. Kuuma kesä ja hikoilu voivat toisaalta edesauttaa bakteeritulehduksia. Esimerkiksi märkärupi on tyypillinen vaiva kesäaikaan.

Normaalia, hyväkuntoista ihoa ei tarvitse rasvata erikseen. Mutta jos iho on kuiva ja peseytyy usein, on hyvä käyttää perusvoidetta tai kosteusvoidetta. Muuten terve iho huolehtii itse omasta kosteudestaan ja kunnostaan.

Terveen järjen käyttö on nykyään sallittua.

Marja Huttunen

– Antibakteerisia pesuaineita ei pitäisi käyttää juuri lainkaan. Iholla on oma normaali bakteerikasvusto, eikä sitä kannata turhaan häiritä, Marja Huttunen muistuttaa.

Oman hygieniansa suhteen kannattaa toimia niin kuin hyvältä tuntuu, mutta kannattaa ajatella myös lähiympäristössä oleskelevien ihmisten viihtyvyyttä. Mitä enemmän hikoilee ja likaantuu, sitä useammin on syytä käydä suihkussa.