Tusk EU-huippukokouksen jälkeen: "Sisämarkkinat eivät ole noutopöytä"

Brysselissä 27 EU-maan huippukokous on juuri päättynyt. EU-maiden johtajat muistuttivat Britanniaa jälleen siitä, että sisämarkkinoilla pysymiseen liittyy ehtoja.

Ulkomaat
Donald Tusk Brysselissä tiistaina.
Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk Brysselissä tiistaina.Stephanie Lecocq / EPA

EU-johtajat päättivät keskiviikkona huippukokouksessaan, että Britannialla ei ole pääsyä sisämarkkinoille ilman että he hyväksyvät vapaan liikkuvuuden.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk Britanniaa asiasta sen jälkeen kun EU-maiden huippukokous oli päättynyt Brysselissä.

Brysseliin oli kokoontunut 27 EU-maata – Britannia oli ensimmäistä kertaa poissa.

Tusk sanoi, että EU:n "sisämarkkinat eivät ole mikään noutopöytä" Britannialle. Hänen mukaansa kaikki EU-johtajat olivat samaa mieltä.

Unkarin pääministeri Victor Orbán vahvisti asian omassa lausunnossaan sanoen johtajien selventäneen, että EU-markkinoille pääsy vaatii Britannialta kaikkien neljän EU:n perusvapauden turvaamista.

EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker puolestaan sanoi, että Skotlanti on saanut oikeuden tulla kuulluksi Brysselissä. Juncker kuitenkin korosti, että EU ei aio puuttua Britannian sisäisiin asioihin.

Ranskan presidentti Francois Hollande puolestaan sanoi, että energia- ja puolustussopimukset Britannian kanssa pysyvät voimassa. Myös Hollande sanoi, että sisämarkkinoilla pysyminen vaatii EU:n sääntöjen noudattamista. Näihin liittyy esimerkiksi budjettiosuutensa maksaminen.

Lähteet: Reuters, AFP