Ernest-koiran haudalla vieraillaan kolmesti viikossa – "Kuolema oli todella paha paikka"

Lemmikkien hautausmaalla lepääviä perheenjäseniä surraan aidosti. Anneli ja Lauri Ahonen käyvät lokakuussa kuolleen koiransa haudalla joskus jopa kahdesti päivässä.

ilmiöt
Yle Uutiset Kaakkois-Suomi: Ernest-koiran haudalla vieraillaan kolmesti viikossa
Yle Uutiset Kaakkois-Suomi: Ernest-koiran haudalla vieraillaan kolmesti viikossa

Noin 12 vuotta sitten Anneli ja Lauri Ahonen toivat kotiinsa pienen harmaan villakoiran. Kun Ahoset olivat lähdössä hiihtämään, pentu jäi kynnykselle pikkuiseksi keräksi kuin siili ja anoi pariskuntaa jäämään. Hiihtoreissu siirtyi ja Ernest sai ikuisen paikan Annelin ja Laurin sydämissä.

Viime vuoden lokakuussa kolmikon yhteinen matka kuitenkin päättyi, kun Ernest menehtyi sydänsairauteen.

lappeenrannan eläinsuojeluyhdistyksen lemmikkien hautausmaa  lauri ja anneli ahonen
Anneli ja Lauri Ahonen surevat edelleen lokakuussa kuollutta Ernestiä.Klaudia Käkelä / Yle

Rakastetun Ernest-koiran viimeinen leposija on Lappeenranna Eläinsuojeluyhdistyksen hautausmaalla. Paikka näyttää rauhaisalta niityltä, jossa lemmikeille tuodut muistoesineet on aseteltu kunnoittavasti heinikkoon.

Myös Ernestin hauta on kuin ihmishauta pienoiskoossa.

– Oli selvää, että tänne Ernest tuodaan. Vierailemme hautausmaalla kolmesti viikossa, joskus jopa useammin. Kun Ernestillä oli syntymäpäivä, kävimme täällä aamulla ja illalla, kertoo Anneli ääni väristen.

– Ernestin kuolema oli todella paha paikka meille kummallekin. Olimme aina olettaneet, että hän elää kauemmin. Lääkitys ei kuitenkaan auttanut ja lopulta Ernest painoi päänsä syliini ja kuoli siihen, Anneli sanoo.

Hautausmaavastaava Tiina Tillin mukaan lemmikkien hautausmaalla on toistatuhatta hautapaikkaa, mutta haudattuja eläimiä on paljon enemmän, sillä myös päällekkäin hautaaminen onnistuu.

Lemmikkiä surraan kuin ihmistä

Keväällä Yle kertoi, että eläimen kuoleman sureminen on samantyyppistä kuin ihmisen poismenoon liittyvä surutyö.

lappeenrannan eläinsuojeluyhdistyksen lemmikkien hautausmaa
Ernestin hautakivessä ovat sanat: "Meille niin rakas"Klaudia Käkelä / Yle

Itä-Suomen yliopiston tutkijatohtori Nora Schuurmanin mukaan tutkimuksissa on tullut 2000-luvun aikana esiin se, että ihmiset eivät välttämättä luokittele perheen ihmisjäseniä automaattisesti tärkeämmiksi kuin eläinjäseniä. Joissain tilanteissa lemmikki voi kuitenkin olla jopa ihmistä tärkeämpi.

Näin oli myös Ahosten kodissa. Ernest oli kuin oma lapsi.

– Ernest ymmärsi ihan kaiken, mitä puhuttiin. Hän ymmärsi, jos olimme vaikka pahoilla mielin ja tuli syliin ja suukotti. Ernest oli ihana kaikin puolin, Anneli kertoo.