Suomen Pankin Liikanen Britanniasta: Eroleiriltä taisi puuttua suunnitelma

Pääjohtaja Erkki Liikasen mukaan tärkeintä on, että neuvottelut Britannian EU-erosta etenevät ripeästi. Epävarmuuden pitkittyminen uhkaisi talouden orastavaa elpymistä.

Brexit
Erkki Liikanen
Erkki LiikanenKimmo Brandt / AOP

Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen ei halua ottaa kantaa siihen, miten Britannian kannattaisi rakentaa suhteensa Eurooppaan viime viikon EU-kansanäänestyksen jälkeen.

Yhtenä mahdollisuutena on puhuttu Euroopan talousalueen ETA:n jäsenyydestä Norjan tapaan. Tämän vaihtoehdon myös Liikanen nostaa esille Ylen haastattelussa. ETA:n jäsenenä Britannia säilyttäisi pääsyn EU:n sisämarkkinoille, mikä olisi talouden kannalta tärkeää.

Liikanen kuitenkin huomauttaa, että jos britit haluavat pysyä osana EU:n sisämarkkinoita, heidän pitää jatkossakin turvata pääoman, tavaroiden, palveluiden ja ihmisten vapaa liikkuvuus Euroopan maiden ja Britannian välillä.

Näistä viimeinen voi olla vaikea pala EU-eroa kannattaneille. Brexit-leirin keskeisiä kampanjateemoja oli EU-maista tulevien maahanmuuttajien määrän väheneminen. Näitä lupauksia on jo tosin ryhdytty loiventamaan kansanäänestyksen jälkeen.

Epävarmuus uhka taloudelle

Liikanen muistuttaa, että kun Britannia luopuu EU-jäsenyydestä, siltä menee samalla paikka pöydässä, jossa päätöksiä tehdään.

– Suomihan halusi ETA-sopimuksen sijaan mennä [EU:n] jäseneksi juuri sen takia, että me saisimme paikan, nimikilven ja mikrofonin, kun ratkaisuja tehdään.

Liikanen pitää yllättävänä, ettei Britannian EU-eron kannattajilla ole ollut esittää yhtenäistä ohjelmaa tai vaihtoehtoa, jonka pohjalta eroamisen olisi määrä tapahtua.

Hänen mielestään nyt on tärkeintä, että neuvotteluissa Britannian EU-erosta edetään ripeästi. Epävarmuus tulevasta on aina riski talouden kehitykselle, Liikanen sanoo. Siksi epävarmuutta aiheuttavat tekijät pitäisi karsia mahdollisimman vähiin, jotta talouden elpyminen voisi jatkua.