"Selviäminen on henkilökohtainen ominaisuus" – vaarallisissa tehtävissä ollut poliisi tekisi kriisien jälkikäsittelystä pakollista

Ylikonstaapeli Teuvo Piiroista on ammuttu kohti rynnäkkökiväärillä, ja hän on ollut keskellä itsemurhaiskua. Hän suosittelee kriisien jälkikäsittelyä ampumavälikohtauksia kokeneille kollegoilleen.

ampumavälikohtaukset
Kaakkois-Suomen poliisin ylikonstaapeli Teuvo Piiroinen
Pyry Sarkiola / Yle

Pari viikkoa sitten Vihdissä poliisin kuolemaan johtanut välikohtaus on puhuttanut poliisipiireissä.

Kaakkois-Suomen poliisin ylikonstaapeli Teuvo Piiroisen mielestä kriisien jälkikäsittelyn, debriefingin, pitäisi olla pakollista poliiseille, jotka ovat kokeneet työssään ampumavälikohtauksia. Kaikki poliisit eivät näitä istuntoja käytä.

– Postraumaattiset kokemukset voivat laueta, jos ei ole saanut koulutusta niiden käsittelyyn. Se voi aiheuttaa itsetuhoisuutta.

Kenttäjohtajana toimiva Piiroisella on kokemusta useista kansainvälisistä turvallisuustehtävistä sekä uhkaavista poliisitehtävistä Suomessa. Vuonna 1994 Kotkassa Piiroinen onnistui väistää kolmoismurhaaja Mika Murasen rynnäkkökiväärin laukauksia.

Jos olisi pitänyt lyödä vetoa siitä, että elossa selvitään, en olisi lyönyt itseni puolesta penniäkään.

Teuvo Piiroinen

Myöhemmin Piiroinen asteli oikeudenkäyntiä odottavan Murasen selliin keskustelemaan tapahtuneesta. Rauhallisen keskustelun päätteeksi miehet paiskasivat kättä.

Hengenlähtö lähellä itsemurhaiskussa

Ylikonstaapeli Teuvo Piiroinen on ollut komennuksilla muun muassa Kosovossa kahdesti ja Afganistanissa. Komennuksilla hän suorittanut ja kouluttanut muun muassa henkilösuojausta ja turvallisuunnittelua.

Afganistanissa majoitustiloihin tehtiin itsemurhaisku, jossa kuoli useita länsimaalaisia. Tuolloin Piiroinen johti tilannetta yhdessä suomalaisen kollegan kanssa.

– Jos olisi pitänyt lyödä vetoa siitä, että elossa selvitään, en olisi lyönyt itseni puolesta penniäkään.

Vaikka Piiroisella on takanaan rankkoja kokemuksia, hän ei sanoa käyneensä pohjalla.

– Näistä selviäminen on henkilökohtainen ominaisuus. Jokaiseen tällaiset vaikuttavat. Jos ei vaikuta, on päässä vikaa tai valehtelee.

Ulkomailla ja kotimaassa koetut tehtävät ovat vaikuttaneet Piiroiseen.

– Täytyy myöntää, että kyllä työ on kyynistänyt minua.

Audio: Kuuntele koko haastattelu tästä linkistä.