1. yle.fi
  2. Uutiset

Lavalla touhuaa sympaattinen Hitler: "Näille asioille pitää pystyä nauramaan"

Rovaniemeläinen Lentävän Poron teatteri marssittaa tänä kesänä lavalle itsensä Hitlerin, kun komedia Veitikka saa ensi-iltansa perjantaina. Hitlerin saappaissa lavalla astelee suomalais-turkkilainen nainen, Bahar Tokat.

kulttuuri
Bahar Tokat Hitlerinä
Pasi Hakkio / Visual Norden Oy

Rovaniemeläinen Lentävän Poron teatteri esittää tänä kesänä Veikko Huovisen kirjaan pohjautuvan Veitikka-komedian. Alkuperäisteoksen uuden näytelmäversion on kirjoittanut Janne Rosenvall.

– Veitikka on humoristin kertoma tosi tarina siitä, millaista Hitlerin elämä oli, kuvailee komedian ohjaaja Jonne Suopajärvi.

Hitleriä tuskin voi luonnehtia kesäteatterin peruskauraksi, mutta Lentävän Poron teatterissa uskotaan, että diktaattorin humoristinen käsittely kantaa hedelmää.

– Veikko Huovinen on mielenkiintoisella tavalla katsonut Hitlerin elämää ja huomannut sieltä sellaisia asioita, joita muut eivät näe. Hän löytää sieltä sen Hitlerin huumorin.

Komedian ensi-iltanäytös nähdään tänään perjantaina.

Yhteiskunta jakautui – ja jakautuu

Ei ole sattumaa, että Lentävän Poron teatterissa päätettiin marssittaa Hitler lavalle juuri tänä kesänä.

Ihmiset seurasivat Hitleriä, sellaisia me ihmiset olemme. Se voi toistua.

Jussi Olavi Jokinen

– Aihe on nyt todella, todella ajankohtainen. Tuntuu että yhteiskunta jakautuu leireihin, ohjaaja Jonne Suopajärvi sanoo.

– Tämä on aihe, josta täytyy pystyä keskustelemaan, jatkaa teatterin toimitusjohtaja Jussi Olavi Jokinen.

Vaikka Hitleristä pitää Lentävän Poron väen mielestä puhua, ovat yleisön reaktiot mietityttäneet ennakkoon.

– Paljon olemme tietysti miettineet, että millaisia tuntemuksia Hitler-näytelmä herättää ihmisissä. Mutta kyllä näille asioille pitää pystyä nauramaan, Jokinen sanoo.

Hitlerin hahmoa ei saa yksioikoisesti vain demonisoida, Jokinen sanoo.

– Pitää ymmärtää, että ihminen siellä on taustalla ollut. Ja me olemme kaikki ihmisiä. Ihmiset seurasivat Hitleriä, sellaisia me ihmiset olemme. Se voi toistua.

– Meidän täytyy yhteiskuntana oppia uudelleen ja uudelleen ajattelemaan ihan itse ja olemaan kriittisiä, Jonne Suopajärvi toteaa.

Lentävän Poron Veitikan Risto Olenius ja Bahar Tokat
Risto Olenius ja Bahar Tokat näyttelevät Lentävän Poron teatterin kesäesityksessä, eli Veikko Huovisen teokseen pohjaavassa Veitikassa.Pasi Hakkio / Visual Norden Oy

Hitlerinä turkkilais-suomalainen nainen

Hitlerin saappaissa kesäteatterin lavalla nähdään helsinkiläinen Bahar Tokat. Suomalais-turkkilainen koomikko aloitti hahmon rakentamisen diktaattorin ulkoista olemusta opiskelemalla.

Hitlerin pitää olla kuitenkin sympaattinen hahmo. Se on ollut tosi vaikeaa.

Bahar Tokat

Roolin vuoksi tutuiksi ovat tulleet niin Hitler-tukka kuin viiksetkin, mutta vaikeinta on ollut löytää hahmon sympaattinen ulottuvuus.

– Hitlerin pitää olla kuitenkin sympaattinen hahmo. Se on ollut tosi vaikeaa. Lähdin tekemään tätä hahmoa vihan kautta, mutta ei kukaan jaksa katsoa hahmoa, joka on vain vihainen kaksi tuntia. Se on jo nähty.

Inhimillisen Hitlerin nahkoihin asettuminen onkin tarjonnut näyttelijälle omat haasteensa.

– On ollut tosi rankkaa välillä, Bahar Tokat sanoo.

Bahar Tokarin esittämän Hitlerin lisäksi Veitikan lava vilisee muitakin hahmoja. Rooleissa ovat Tokatin lisäksi Jussi Olavi Jokinen, Iida-Sofiia Luusua ja Risto Olenius. Lavalla nähdään niin natsiupseereita, Hitlerin urheiluvalmentaja kuin kirjailija Huovisenkin hahmo.

Lentävän Poron Teatterin Veitikan näyttelijät
Bahar Tokat (vas)., Jussi Olavi Jokinen, Iida-Sofia Luusua ja Risto Olenius Veitikan ensi-illan alla.Bikka Puoskari / Yle
Lue seuraavaksi