Pahoinpitely taksijonossa johti kuolemaan – tekijälle kaksi vuotta ehdollista vankeutta

Keski-ikäinen jyväskyläläismies pahoinpiteli Matkakeskuksen taksijonossa hämeenlinnalaisen miehen, joka kuoli vammoihinsa tekoa seuranneena päivänä. Keski-Suomen käräjäoikeus tuomitsi tekijän kahden vuoden ehdolliseen vankeuteen.

Kotimaa
Oikeustalo Jyväskylässä.
Eija Heikkilä / Yle

Keski-Suomen käräjäoikeus on antanut tuomionsa Jyväskylän Matkakeskuksen taksijonossa tapahtuneesta kuolemaan johtaneesta pahoinpitelystä. Tuomio on kaksi vuotta ehdollista vankeutta ja 90 tuntia yhdyskuntapalvelua. Rikosnimikkeinä ovat pahoinpitely, törkeä pahoipitely ja törkeä kuolemantuottamus.

Kahden keski-ikäisen miehen välille oli syntynyt riitaa taksijonossa. Jyväskyläläinen mies oli syytteen mukaan tuupannut hämeenlinnalaisen miehen maahan ja potkaissut tätä. Kun hämeenlinnalainen oli noussut ylös, oli jyväskyläläinen lyönyt häntä nyrkillä kasvoihin. Hämeenlinnalainen oli kaatunut lyönnistä suoraan selälleen katuun ja lyönyt päänsä katukiveykseen. Hän kuoli kaatuessaan saamaansa vakavaan aivovammaan seuraavana päivänä.

Syyttäjä vaati tekijälle yli kolmen vuoden ehdotonta vankeutta.

Oikeuden mukaan kyse on ehdottoman ja ehdollisen vankeuden rajatapauksesta, joka on tuomittu syytetyn eduksi. Oikeus otti ratkaisussaan huomioon sen, että tuomitulla ei ole aikaisempaa rikostaustaa, ja että hän ymmärtää tekonsa vakavuuden.

Oikeuden mukaan merkittävä vaikutus tuomioon oli myös sillä, että tuomittu ja menehtyneen puoliso ovat sopineet yhteensä yli 90 000 euron korvauksista leskelle ja kahdelle alaikäisille lapselle. Ehdoton vankeus olisi vaarantanut korvausten maksamisen.