1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Katso Jari Aarnion erikoishaastattelu – "En ole katkera, mutta hiton vaikeata se on"

Takavuosien sankaripoliisi on vaikeuksissa. Mitä Jari Aarniolle kuuluu juuri nyt?

Jari Aarnio haastattelussa.

Törkeistä huumausaine- ja virkarikoksista syytteessä oleva Helsingin huumepoliisin entinen päällikkö Jari Aarnio on ollut median ja oikeuslaitoksen pihdeissä tasan kolme vuotta.

Parhaillaan Aarnio odottelee syksyllä annettavia tuomioita käräjäoikeudesta ja hovioikeudesta. Mitä hän ajattelee elämästään juuri nyt?

Kadulla kaikki tuijottavat

Julkisuuden kylmä valokeila on seurannut Jari Aarnion rikostutkintaa ja oikeudenkäyntejä hetki hetkeltä.

Mediamyllytys on varmistanut sen, että jokainen lehtiä lukeva tai televisiota katsova suomalainen tunnistaa Aarnion kadulla.

– On pakko miettiä, mihin menee, milloin ja missä seurassa. Jos menen vaikkapa jäähalliin katsomaan lätkämatsia, hallille menemisen aika ja sieltä poistumisen aika on laskettava etukäteen.

– Suureen väentungokseen ei minun ole viisasta mennä. Joku saattaa tuikata. Tuikata puukolla. Kaikenlaisia ihmisiä on liikkeellä.

Se suuri pihvi – jutun ydin?

Aarnio sanoo, että hänen rikosjutussaan on kyse myös hyökkäyksestä Helsingin huumepoliisia vastaan

– Edellinen hyökkäys oli vuonna 2007. Silloinkin väitettiin, että olimme toimineet väärin tietolähteiden kanssa. Nyt samat argumentit ovat uudelleen pöydällä.

Aarnion puolustus on ihmetellyt koko esitutkinta- ja oikeusprosessin ajan sitä, miksi jutun esitutkinta keskitettiin Keskusrikospoliisiin.

– Tämän juttuni tutkinnassa on ollut keskeisessä asemassa samoja henkilöitä, jotka ovat olleet vastakkainasettelutilanteessa Helsingin huumepoliisin kanssa.

– Sitä tietysti toivoo, että se tutkintataho olisi varmasti – siis varmasti – puolueeton.

Aarnio-jutun tutkinnanjohtaja Jukka Haavisto pitää Aarnion epäilyjä tutkinnan puolueellisuudesta perusteettomina. Hän muistuttaa, että tutkintaa on johtanut syyttäjä, ei Keskusrikospoliisi.

Tunteet

Vaikka Aarnio tunnetaan kovanaamana ja kylmähermoisena miehenä, hänelläkin on – yllätys yllätys – myös tunteet.

– Olen hyvin pettynyt. Erityisen masentavaa katseltavaa on ollut tutkinta- ja syyttäjäkoneiston yksisilmäisyys. Valittu linja viedään loppuun saakka – riippumatta siitä, olisiko asioilla mahdollisesti myös jokin vaihtoehtoinen selitys ja tapahtumainkulku.

Oletko katkera?

– Katkeruudelle ei saa antaa tällaisessa prosessissa minkäänlaista valtaa. Jos katkeruudelle antaa sormen, se vie koko käden. Yritän pitää sen tunneskaalani ulkopuolella, joskin se on hiton vaikeata.

Perhe, omaiset

Erityisesti esitutkinnan aikana Jari Aarnion perhe oli kovilla. Aarnion vaimokin oli vangittuna kaksi viikkoa. Lopulta kaikki tyssäsi syyttämättäjättämispäätökseen.

Aarnion silloin 87-vuotiaiden vanhempien kotiin tehtiin kotietsintä poliisikoirien ja pyssyjen kanssa. Poliisin saalis jäi nollaksi.

– Kova paikka kaikille. Olen äärimmäisen kiitollinen siitä, että läheiseni ovat seisoneet rinnallani. Olemme yhä yhtä perhettä.

Perhe on siis kasassa?

– Perhe on tiukasti kasassa.

Jari Aarnion erikoishaastattelu keskiviikon A-studiossa TV1:ssä klo 21.05.