1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kuusi lomailijan kysymystä Turkista – Miten terrori-isku vaikuttaa vakuutuksiin, onko rantakohteissa turvallista?

Suomalaiset vakuutusyhtiöt eivät tyypillisesti korvaa matkan peruuttamista tai keskeyttämistä kohteessa tapahtuneen terrori-iskun vuoksi. Vakuutusyhtiö If kertoo tekevänsä Istanbulin iskun vuoksi poikkeuksia "akuutin vaiheen aikana".

Aseistautuneet poliisit vartioivat Istanbulin kansainväliselle lentokentälle saapuvia turisteja tänään keskiviikkona. Tiistai-illan itsemurhaiskussa kentällä kuoli ainakin 41 ihmistä. Kuva: Sedat Suna / EPA

Uskaltaako Turkkiin matkustaa?

– Varovaisuutta toki pitää noudattaa. Terrori-iskun mahdollisuutta ei valitettavasti voida sulkea pois missään päin maata, Suomen Ankaran-suurlähettiläs Nina Vaskunlahti kertoi Ylen aamu-tv:n haastattelussa tänään keskiviikkona.

– Turkissa on ollut jo kuusi todella suurta pommi-iskua tämän vuoden aikana ja pienempiä iskuja siellä täällä. Aika epävakaaltahan tilanne näyttää, mutta jokaisen pitää tietysti itse päättää, mitä tekee, Ylen Turkkia seuraava ulkomaantoimittaja Tom Kankkonen arvioi.

Onko rantakohteissa turvallista?

Turkin etelärannikon rantalomakohteissa ei ole tehty terrori-iskuja.

– Mutta on kyllä pakko sanoa, että mitään takeita tulevasta ei ole tällä hetkellä, Kankkonen sanoi Ylen radiouutisille.

Saanko korvauksia, jos haluan nyt perua Turkin-matkani?

Todennäköisesti et vakuutusyhtiöltä, arvioi vakuutusasiantuntija Katja Lappi Vakuutus- ja rahoitusneuvonta Finestä. Tyypillisesti suomalaisissa vakuutuksissa on muutama syy, joiden vuoksi peruutus korvataan: oma tai lähiomaisen vakava sairastuminen tai talon palamisen tyyppinen merkittävä omaisuusvahinko.

– On harvinaisempaa, että korvattaisiin peruutus muuttuneiden turvallisuusolojen vuoksi.

Vakuutusyhtiö Ifin korvausasiantuntija Anne Koivisto kertoo sähköpostitse, että If on kuitenkin tehnyt tänä aamuna poikkeusratkaisun:

– Istanbulin terrori-iskun takia korvaamme vakuutusehdoista poiketen mahdolliset matkan keskeytymiset ja peruuntumiset tämän akuutin vaiheen aikana. Käytännössä jokainen korvauspäätös tehdään yksilöllisesti, ja seuraamme Istanbulin tilannetta aktiivisesti. Onneksi mitään uutta hälyttävää ei ole eilisen jälkeen tullut tietoomme.

Eurooppalainen tai LähiTapiola eivät korvaa terrori-iskun vuoksi tehtäviä peruutuksia.

Valmismatkan ostajalla on Kuluttajaviraston ohjeiden mukaan (siirryt toiseen palveluun) oikeus peruuttaa matka, jos hänellä on perusteltua aihetta uskoa, ettei matkaa voida toteuttaa hänen terveyttään tai henkeään vaarantamatta.

Turkish Airlines (siirryt toiseen palveluun) vaihtaa tai peruuttaa maksutta lähipäivien lentojaan, jotka lähtevät Istanbulista, saapuvat sinne tai sisältävät vaihdon Istanbulin kentällä.

Korvaako matkavakuutus, jos loukkaannun terrori-iskussa Turkissa?

Suurista suomalaisista vakuutusyhtiöistä esimerkiksi Eurooppalaisen, Ifin ja LähiTapiolan matkustajavakuutukset ovat normaalisti voimassa Istanbulissa ja terrori-iskun aiheuttamien vammojen hoitokuluja korvattaisiin.

– Pelkästään se, että jossain paikassa on tapahtunut terrori-isku, ei tarkoita, että matkustajavakuutus ei olisi siellä voimassa, Lappi sanoo.

Tämä on hänen mukaansa nyrkkisääntö. Vakuutusyhtiöiden ja vakuutusten välillä on kuitenkin eroja. Siksi Lappi kehottaa olemaan yhteydessä omaan vakuutusyhtiöön aina, kun matkustaa epävakaalle alueelle.

Joillakin vakuutusyhtiöillä on myös verkkosivuillaan tietoja paikoista, joita varten tarvitaan matkavakuutuksen laajennus tai joihin vakuutusta ei saa lainkaan.

Aion matkustaa Turkkiin. Miten voin valmistautua ennalta?

Suurlähettiläs Vaskunlahti kehottaa kaikkia Turkkiin matkustavia tekemään matkustusilmoituksen (siirryt toiseen palveluun).

– Se on ainoa tapa, jolla me saamme suomalaisia kiinni, kun ja jos jotain valitettavasti tapahtuu.

Ulkoministeriö seuraa Turkin turvallisuustilannetta matkustustiedotteessa (siirryt toiseen palveluun).  Tällä hetkellä Turkissa kehotetaan noudattamaan erityistä varovaisuutta suurissa kaupungeissa ja Itä-Turkissa. Matkustamista ja oleskelua Kaakkois-Turkissa ja Syyrian rajaseudulla kehotetaan välttämään, samoin suuria väkijoukkoja ja mielenosoituksia kaikkialla Turkissa.

Mistä saan tietoa epäselvissä tilanteissa?

Ulkoministeriö kehottaa seuraamaan matkustustiedotteen lisäksi uutisointia ja tiedotusta Ankaran-suurlähetystön verkkosivuilla sekä Facebookissa ja Twitterissä.

Esimerkiksi siitä, että Istanbulin lentokentän iskussa ei kuollut suomalaisia, kerrottiin ensimmäisenä suurlähetystön Twitter-tilillä.

Sisältöä ei voida näyttää

Ylen palveluissa voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkista evästeasetuksesi, jos haluat säätää sisältöjen näkymistä Ylen palveluissa. Tarkistamalla evästeasetuksesi voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Myös lentoyhtiöiden ja muiden virallisten tahojen Twitter-tilit ovat käteviä tietolähteitä tilanteissa, joissa puhelinpalvelut ruuhkautuvat helposti.

Mitkä ryhmät tekevät iskuja Turkissa?

Turkin pääministerin Binali Yildirimin mukaan tiistai-illan iskun teki Isis. Varmaa tietoa syyllisestä ei kuitenkaan ole. Toinen lentokenttäiskun kaltaiseen tekoon kykenevä ryhmä on Kurdistanin työväenpuolueen PKK:n läheisyydessä toimiva TAK eli Kurdistanin vapautuksen haukat, joka on tehnyt iskuja Länsi-Turkissa, kertoo Kankkonen.

Iskun tekotapa ja kohde viittaavat kuitenkin vahvasti Isisiin. TAK ei vaikuta kohdistavan hyökkäyksiään ensisijaisesti siviileihin. Sen kohteina ovat usein olleet turvallisuusjoukot tai valtiota edustavat paikat.

Eurooppalaisen vakuutuksista tietoja antoi OP Vakuutuksen korvauspäällikkö Liisa Kärki, LähiTapiolasta korvauslakimies Maria Lehtinen.