Ministeriö julkaisi sote-laskelmia – Katso kotikuntasi tilanne

Valtiovarainministeriö on julkaissut kuntakohtaisia laskelmia sote-uudistuksen vaikutuksista kuntien talouteen. Ne antavat suuntaa myös kunnallisveroprosentin muutoksista tulevaisuudessa.

sote-uudistus
Vanhus kävelee käytävällä saattajien kera
Ville Välimäki / Yle

Maakunnat kantavat vastuun sosiaali- ja terveyspalveluista vuodesta 2019 lähtien, linjattiin tänään keskiviikkona julkaistuissa lakiluonnoksissa. Kunnille tämä tarkoittaa suuria muutoksia.

Taulukosta voit katsoa, kuinka valtiovarainministeriö laskee kuntien talouden tasapainotilan muuttuvan sote-uudistuksen myötä. Tasapainotilalla se tarkoittaa kuntien käyttötalouden tulosta ilman tilinpäätöseriä eli sitä, kuinka kunnan vuosikate riittää poistoihin.

Valtiovarainministeriön laskelmassa kunnilta siirretään kunnallisveroa 12,3 prosenttiyksikköä maakuntien vastuulle tulevien sosiaali- ja terveystoimintojen rahoitukseen.

Taulukosta voit katsoa esimerkiksi kotikuntasi nykytilanteen euroina asukasta kohden, kunnan talouden uuden tasapainotilan vuonna 2023 ja näiden muutoksen suuruuden. Jos muutos on positiivinen, kunnallisveroprosentissa on laskuvaraa. Negatiivinen muutoslukema puolestaan antaa painetta korottaa kunnallisveroprosenttia.

Juttua korjattu 29.6.2016 kello 21:00: Toisin kuin jutun viimeisessä lauseessa aiemmin mainittiin, positiivinen lukema aiheuttaa laskuvaraa ja negatiivinen korotuspainetta.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Voit järjestää tietoja sarakeotsikoista.Valtiovarainministeriö.