Hyppää sisältöön

Tienvarsimainonta vapautuu elokuussa

Tienvarsien mainoksiin ei elokuun puolivälistä lähtien tarvita enää lupaa. Jatkossa riittää, että mainoksesta tai opasteesta ilmoitetaan ely-keskukseen. Maantie- ja ratalaki muuttuu elokuun 15. päivä.

Tankavaaran tienvarsimainos. Kuva: Sauli Antikainen / Yle

Tienvarsien villeistä kylteistä on taisteltu esimerkiksi Lapissa vuosia. Kuusi vuotta sitten Tankavaaran kultakylä valitti hallinto-oikeuteen tienvarsimainoskiistassa, kun tiehallinto oli määrännyt kultakylän poistamaan Tankavaara-kyltit nelostien varrelta.

Sittemmin ely-keskus on perinyt kylttien valvotatehtävän tiehallinnolta ja on löysentänyt linjauksia.

Uudessa maantie- ja ratalaissa helpotetaan mainosten ja opasteiden laittamista tien varteen. Aiemmin kyltteihiin on tarvittu lupa, mutta jatkossa riittää, kun kylteistä ilmoittaa ely-keskukseen.

Vaalimainoksetkin vapautetaan

Tilapäiset vaalimainokset ja häiden ajo-ohjeet vapautetaan nyt kokonaan lupamuodollisuuksista. Myös rakennuksessa olevat tai läheistä liiketoimintaa koskevat mainokset ovat sallittuja ilman ilmoitusta.

Mitä tahansa kylttejä ei tulevaisuudessakaan saa pystyttää teiden varsiin. Lain mukaan mainosten tulee sopeutua ympäristöön, eivätkä ne saa vaarantaa liikenneturvallisuutta.

Maantie- ja ratalain muutokset ovat osa hallituksen norminpurkuhanketta.

.
.