1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. turvapaikanhakijat

Kunnat avaavat oviaan pakolaisteineille – "Mennään hyvään suuntaan"

Kunnat ovat suhtautuneet myönteisesti alaikäisten turvapaikanhakijoiden vastaanottamiseen, kerrotaan työministeriöstä. Alaikäisille turvapaikanhakijoille on toistaiseksi löydetty 250–300 kuntapaikkaa. Tarve on toisaalta paljon korkeampi: noin tuhat paikkaa.

Porvoossa nuoret turvapaikanhakijat opiskelevat tukiasumisyksikössä muun muassa suomea ja matematiikkaa. Kuva: Suvi Vesalainen / Yle

Kuntapaikkojen etsiminen myönteisen turvapaikkapäätöksen saaneille aiheuttaa työministeriössä paljon päänvaivaa.

Alaikäisten turvapaikanhakijoiden kohdalla tilanne kuitenkin vaikuttaa toistaiseksi hyvältä, kertoo ylitarkastaja Paula Karjalainen työ- ja elinkeinoministeriöstä.

– Tällä hetkellä suhtaudun varovaisen positiivisesti asiaan. Asiat ovat menneet hyvin eteenpäin, Karjalainen tuumaa.

Karjalaisen huoli oli paljon suurempi vuoden vaihteessa. Silloin sopivia sijoituspaikkoja alaikäisille oli noin sata ja tarpeeksi arvioitiin tuhatta paikkaa.

Toistaiseksi kuntapaikkoja on löydetty Karjalaisen arvion mukaan 250–300. Karjalainen huomauttaa, että useassa kunnassa neuvottelut ovat kesken, joten todellinen luku tulee mahdollisesti pian kasvamaan.

 – Kunnissa nähdään, että nuorilla on vielä kaikki mahdollisuudet edessään, ja jos tämä hoidetaan hyvin, niin siinä on kunnalle elinvoimaa tulevaisuudessa. Ja ehkä nähdään, että lapsilla ja nuorilla on suurin tarve saada apua.

Tällä hetkellä alaikäisiä turvapaikanhakijoita on vastaanottokeskuksissa 1 649. Kaikki heistä eivät tule kuitenkaan koskaan siirtymään perheryhmäkoteihin, sillä iso osa täysi-ikäistyy ennen oleskeluluvan saamista, osa palaa kotimaahansa ja osa todetaan ikätesteissä täysi-ikäisiksi.

Käytännössä alaikäiset majoitetaan perheryhmäkoteihin ja varttuneemmat tukiasumisyksiköihin. Majoituspaikkoja on myös ostettu kansanopistoista.