1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Sipilä: "Unionin hyödyt ovat unohtuneet"

Pääministerin mukaan Euroopan unionia soimataan suotta. Uutta suuntaa aletaan hakea syyskuussa.

David Cameron, Angela Merkel ja Juha Sipilä asettumassa yhteiskuvaan Brysselissä tiistaina 28. kesäkuuta. Kuva: Stephanie Lecocq / EPA

EU-maiden johtajat pohtivat Brysselissä ilman Britannian pääministeriä, mikä unionissa on pielessä kun kansalaiset eivät ole siihen tyytyväisiä. Yksi johtopäätöksistä oli, että unionia syytetään pulmista, jotka eivät ole sen aiheuttamia.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) otti kokouksen jälkeen kysyttäessä kantaa ulkoministeri Timo Soinin (ps.) "Missä EU, siellä ongelma" -tokaisuun, jonka Soini toisti viimeksi tänään keskiviikkona.

– Tämä on juuri sitä puhetta jota meidän pitää välttää, Sipilä sanoi toimittajille.

Sipilä huomautti, että sisämarkkinat ovat tuoneet hyötyjä ja unionin rauhanprojekti on ollut saavutus. Vapaa liikkuvuus on arvokasta etenkin nuorelle sukupolvelle.

– Meiltä löytyy argumentteja EU:n puolesta. Meidän pitää vain korostaa niitä, Sipilä sanoi.

Britannian kansanäänestyksessä enemmistö otti viime viikolla kantaa EU:sta eroamisen puolesta. Vaatimuksia kansanäänestyksistä on esitetty muissakin jäsenmaissa, ja eurokriittisten puolueiden suosio on ollut kasvussa.

Keskiviikon itsetutkiskelu ei vielä johtanut konkreettisiin muutosehdotuksiin. Johtajat tyytyivät toteamaan, että toistaiseksi perussopimuksia ei ole tarvetta muuttaa. Unionin uudesta suunnasta keskustellaan seuraavaksi Bratislavan huippukokouksessa syyskuussa.

Osa EU-johtajista on esittänyt, että uudistusehdotusten pitäisi olla valmiina maaliskuussa 2017, kun unionin viettää Rooman sopimuksen 60-vuotispäivää.

– Meidän on päätettävä, missä meidän on oltava parempia ja nopeampia, sanoi Saksan liittokansleri Angela Merkel.

Sipilä oli sitä mieltä, että unionin nykyistä työsuunnitelmaa on noudatettava.

– Siellä on hyvät linjaukset siitä, miten saadaan kasvua aikaiseksi, sisämarkkinoita kehitettyä ja työpaikkoja, Sipilä sanoi.

EU:n tulevaisuutta pohtivassa keskustelussa yhdessä ääripäässä ovat Puola, Slovakia, Unkari ja Tshekki, jotka haluavat vähentää komission valtaa. Toisessa päässä taas poliitikot Ranskassa ja Belgiassa ovat esittäneet, että yhteistyötä pitäisi tiivistää samanmielisten maiden välillä.