Hyppää sisältöön

Elisa sai Anvian – pohjalaiset polvilleen ylimääräisessä yhtiökokouksessa

Pohjalaisen teleyhtiö Anvian ydinliiketoiminnot siirtyvät Anvian ylimääräisen yhtiökokouksen päätöksellä Elisan omistukseen. Pitkään jatkunut valtataistelu päättyi Elisan leirin selkeään voittoon. Anvian pienosakkaat aikovat kuitenkin vielä selvittää päätöksen laillisuuden.

Anvian ylimääräinen yhtiökokous kesäkuun lopulla 2016. Kuva: Elina Kaakinen / Yle

Anvian kohtalo ratkesi ylimääräisessä yhtiökokouksessa äänestyksessä, jossa vastakkain oli Anvian hallituksen esittämä Elisa-sopimus sekä muut kokouksessa esillä olleet vaihtoehtoiset esitykset.

Hallituksen esitys sai taakseen 52292 ääntä eli 76,79 prosenttia annetuista äänistä. Sopimuksen hyväksyminen edellytti 2/3 äänten enemmistöä, joten sopimus tuli hyväksytyksi selvin luvuin.

Sopimus tarkoittaa sitä, että Anvia Telecom sekä neljä muuta Anvian tytäryhtiötä siirtyvät Elisan omistukseen 107 miljoonan euron kauppasummalla. Elisa maksaa sen Anvian osakkeilla, käteisellä ja turvaliiketoimintaan keskittyvän Tansec Oy:n liiketoiminnalla. Järjestelyssä Elisa irrottaa omistuksensa Anviasta.

Ryöpytystä riitti

Yhtiökokous kesti yli neljä tuntia ja kokouksessa käytiin välillä ärhäkkääkin keskustelua. Anvian hallitus sai kovaa kritiikkiä siitä, että se ei ottanut enää käsittelyyn Telecomista ja muista yhtiöistä tulleita muita tarjouksia. Euromääräisesti paremmat tarjoukset olivat tehneet sekä Finda, DNA että Sonera.

Anvian hallitus oli tehnyt arviot myös kilpailevien tarjousten vaikutuksesta Anvian osakkeen hintaan.

– Tarjousten vertaileminen ei ole pelkkää talousmatematiikkaa, huomautti Anvian toimitusjohtaja Mika Vihervuori.

Myös Anvian hallituksen puheenjohtaja Aappo Kontu vakuutti, että hallitus tuntee vastuunsa, ja on etsinyt huolellisesti osakkeenomistajien ja yhtiön kannalta parasta ratkaisua. Anvian johto vakuutti, että Elisa-sopimus on paras vaihtoehto ja sen ansiosta myös Anvian osakkeen arvo säilyy vähintään nykyisellään.

Pienet hävisivät

Anvian itsenäisyyden puolesta taistelleessa leirissä ihmeteltiin sitä, että parempia tarjouksia ei oteta huomioon ja kyseltiin sekä hallituksen jäsenten laskutaidon että moraalin perään.

Pienosakkaiden puolesta Kim Lindström toi esiin, että ratkaisu ei kohtele tasapuolisesti Anvian osakkeenomistajia kuten osakeyhtiölaki yksiselitteisesti edellyttää.

– Yhtiökokous ei voi tehdä sellaista päätöstä, jossa yhdelle osakkeenomistajalle annetaan etua muiden kustannuksella, sanoo Kim Lindström.

Pienomistajien keskuudessa on viritteillä ryhmäkanne Anvian ylimääräisen yhtiökokouksen päätöksen kumoamiseksi. Kannetta on valmisteltu jo yhtiökokouksen alla.

– Tappio tuli. Elisa on hankkinut järjestelylle uusia tukijoita. Elisalla oli 41% kokouksen äänistä ja S4F tuki sitä yllättäen. Siksi hävittiin. Nyt tehdään päätöksen toimeenpanolle kielto, kertoo kokouksen jälkeen Anvian Pienosakkaat ry:n puheenjohtaja Vesa Routamaa.

Elisa aloittaa 1. heinäkuuta

Elisan joukkue tyytyi seuraamaan ylimääräisen yhtiökokouksen kulkua täysin hiljaa. Heidän puolesta käytettiin vain yksi puheenvuoro, jossa kiellettiin Elisan ja Anvian sopimuksen valtuutusajan  muuttaminen.

Elisan toimitusjohtaja Veli-Matti Mattila oli silminnähden tyytyväinen yhtiökokouksen ratkaisuun.

– Käytiin laaja ja pitkä keskustelu ratkaisusta. Se on hyvä. Yhtiökokous kuitenkin teki selvällä enemmistöllä ratkaisun ja se on hyvä, sanoi toimitusjohtaja Veli-Matti Mattila heti kokouksen päätyttyä.

Elisa tulee Vaasaan ja ryhtyy tositoimiin jo kuluvan viikon perjantaina. Silloin käynnistetään Anvian toimien muokkaaminen paremmiksi ja enemmän Elisan näköisiksi.

– Heti muutokset eivät näy. Jatkamme toimintaa kuten Anvia on tehnyt tähän saakka. Mutta ajan kanssa palvelut paranevat, vakuuttaa toimitusjohtaja Veli-Matti Mattila.