1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Brexit

UPI:n Tiilikainen: Skotlannin itsenäistyminen todennäköistä

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen uskoo, että Britannian eroprosessi EU:sta etenee ja maa jättää eroanomuksen syyskuun puolivälissä.

Teija Tiilikainen Kuva: Yle

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen uskoo, että Britannian eroanomus EU:sta tulee syyskuun puolivälissä eli heti sen jälkeen, kun Britannian nykyisen pääministerin David Cameronin seuraaja valitaan. Tiilikainen sanoi Päivän kasvossa, että Britannian on ollut hankala sopeutua juuri poliittiseen integraatioon, minkä EU on tuonut mukanaan.

Tiilikainen pitää ironisena sitä, että päättyneessä EU-kokouksessa käsiteltiin juuri erityisesti niitä aiheita, joita Britannia on pitänyt tärkeinä.

– Samalla kun historiallisessa eurooppaneuvoston kokouksessa todetaan, että 28 jäsenmaasta on jäljellä kohta 27, niin käsittelyssä on aiheita, jotka ovat olleet Britannialle tärkeitä, sanoo Tiilikainen.

Hänen mukaansa EU:n sisämarkkinoissa on edelleen paljon kehitettävää. Monet asiat, kuten tavarat, palvelut ja työvoima eivät kaikilta osin vielä toimi. Lisäksi agendalla ovat nyt digitaaliset sisämarkkinat.

Britannia on yksin juuri kun yhtenäisyyttä tarvittaisiin globaalisti.

Tiilikaisen mukaan Cameron antoi ison lupauksen, sillä kansanäänestyksen tavoite oli ensisijaisesti sisäpoliittinen. Cameron pyrki tukkimaan äänestäjiensä valumisen toiseen leiriin ja nyt seuraukset ovatkin historialliset koko Euroopassa.

– Britannia joutuu kovien neuvottelujen eteen saadakseen etuuksia. Britannia on yksin juuri kun yhtenäisyyttä tarvittaisiin globaalisti, sanoo Tiilikainen. 

Tiilikainen uskoo, että eroprosessi etenee ja Britannia jättää eroanomuksen syyskuun puolivälissä.

– Cameronin seuraaja valitaan 11.9, joten pian sen jälkeen Britannia jättää eroanomuksen.

Paluu vanhaan

Britannia liittyi EY-talousyhteisöön 1970-luvulla. Yhteistyö oli silloin puhtaasti taloudellista ja sellaista Britannia nytkin kaipaisi.

– Britannialle olisi helpompaa palata 70-luvun sopimuksiin. Juuri poliittiseen integraatioon sopeutuminen on tuottanut Britannialle jatkuvasti hankaluuksia.

Skotlannin itsenäistymistä Tiilikainen pitää hyvin todennäköisenä. Hän perustelee näkemystään sillä, että Skotlanti on ollut varsin tyytyväinen EU:hun ja vastahankainen kansanäänestykseen.