The Guardian: Uusiseelantilaisessa pikkukaupungissa liikaa vapaita työpaikkoja ja edullisia asuntoja

Kaitangatan kaupunkiin houkutellaan uusia asukkaita. Nuorisotyöttömiä on jäljellä vain kaksi.

Ulkomaat
Uuden-Seelannin lippu
Tolga Bozoglu / EPA

Uudessa-Seelannissa pieni Kaitangan kaupunki kärsii epätavallisesta ongelmasta, sillä kaupungissa on liikaa vapaita työpaikkoja sekä huokeita asuntoja vailla asujia, kertoo brittilehti The Guardian (siirryt toiseen palveluun). Tämän takia 800 asukkaan Kaitanga on aloittanut kampanjan, jonka avulla paikkakunnalle houkutellaan uusia asukkaita.

Suunnitelmassa uusille asukkaille tarjotaan kaupungista talo ja maata vain reilun 160 000 euron hinnalla. Tarjouksen toivotaan houkuttelevan etenkin uusiseelantilaisperheitä, joilla on usein vaikeuksia suurissa kaupungeissa. Kaitangan sijaitsee Uuden-Seelannin eteläosassa Clutha-alueella.

Cluthan pormestari Bryan Cadogan arvioi, että alueella on jopa tuhat työpaikkaa, joihin ei löydy soveltuvia työntekijöitä alueen tämän hetkisten asukkaiden joukosta.

– Kun olin itse työttömänä ja minulla oli perhe ruokittavana, Clutha-alue antoi minulle mahdollisuuden. Nyt me haluamme tarjota saman mahdollisuuden muille uusiseelantilaisperheille, joilla saattaa olla vaikeuksia, Cadogan sanoo.

"Kaksi työtöntä nuorta"

Erityisen ylpeä pormestari on nuorison tilanteesta.

– Me olemme onnistuneet laskemaan nuorisotyöttömyyden kahteen. Ei siis kahteen prosenttiin, vaan kahteen työttömään nuoreen, hän kertoo.

Cadoganin mukaan uusiseelantilaiset arvostavat omistusasuntoa ja kykyä elättää perheensä, mutta monelle tämä jää unelmaksi, joka on mahdoton saavuttaa.

– Monille ihmisille elämä Uudessa-Seelannissa on pelkkää loputonta raatamista. Se on minusta todella surullista, Cadogan sanoo.

Uuden-Seelannin suurissa kaupungeissa asuntomarkkinoiden kallistuneet hinnat ovat ajaneet monet vaikeaan tilanteeseen.