Asiantuntija: Brexit heikentää Euroopan turvatakuita

Professori Jarno Limnéllin mukaan Brexit heikentää Euroopan puolustusyhteistyötä. Hän muistuttaa, että Euroopan yhtenäisyys on Suomen puolustuspolitiikan kulmakivi.

politiikka
Jarmo Limnéll, Antti Kaikkonen ja Eero Heinäluoma A-studion vieraina.
Sotatieteiden tohtori Jarmo Limnéll (vas.), sekä kansanedustajat Antti Kaikkonen ja Eero Heinäluoma A-studion vieraina.Yle

Britannia on Euroopan merkittävin sotilasmahti ja tärkeä linkki transatlantisissa suhteissa. Aalto-yliopiston professori, sotatieteiden tohtori Jarno Limnéll katsoo, että Brexitillä on vaikutusta Suomen turvallisuuspoliittiseen asemaan.

– Meidän pitää muistaa uusimman ulko- ja turvallisuuspoliittisen selonteon linja. Euroopan unioni on Suomen turvallisuuspolitiikalle se kaikkein tärkein toimintakehys. Jos turvallisuusyhteisöstä yksi iso pelaaja poistuu, voimavarat ovat Euroopan unionilla vähäisemmät, Limnéll sanoi keskiviikon A-studiossa.

Limnéll katsoo, että myös Naton merkitys poliittisena järjestönä tulee brittien lähdön myötä kasvamaan. Toisaalta Brexit voi hänen mukaansa avata myös mahdollisuuksia puolustusyhteistyön syventämiseen, mutta takeita tästä ei ole.

– Tällä hetkellä Euroopan unionilla on niin paljon asioita pöydällä, terrorismia, talouspolitiikkaa, pakolaiskriisiä. Tässä tilanteessa puolustusyhteistyön syventäminen ei välttämättä ole niitä keskeisiä prioriteetteja.

Kansanedustajat näkevät Brexitin talouskysymyksenä

Kansanedustaja Eero Heinäluoma (sd.) ei näe Brexitillä merkitystä Suomen turvallisuuden kannalta.

– Britannian lähtö EU:sta, jos se siis toteutuu, on ennen kaikkea taloudellinen kysymys sekä Britannialle erittäin suurissa määrin että EU:lle.

Hänen mukaansa Britannia on pitkään jarruttanut EU:n puolustusyhteistyön kehittämistä. Samoilla linjoilla on kansanedustaja Antti Kaikkonen (kesk.).

– Mitä tulee yhteiseen puolustuspolitiikkaan, on tärkeää huomata, että Britannia on ollut jarrumiehenä, melkeinpä tulppana. Kun Britannia jää pois, niin voidaan ottaa ainakin joitakin askeleita eteenpäin sillä rintamalla entistä helpommin.

Britannian puolustusbudjetti on Euroopan suurin ja maailman viidenneksi suurin.