Kaalikoi saattaa aiheuttaa kaalinviljelijöille merkittävät tappiot

Suomeen on parveillut historian suurimpiin kuuluva määrä kaalikoita. Kaakkoistuuli toi alkukesästä Suomeen jopa miljardeja kaalikoita.

Kotimaa
Kaalikoin toukka rouskuttaa lehteä.

Kaalikoiden pelätään aiheuttavan merkittävät tappiot kaalinviljelijöille. Suomeen saapui keväällä historiallisen suuri määrä kaalikoita, ja tuhot ovat sen mukaiset.

Maaseudun Tulevaisuus uutisoi (siirryt toiseen palveluun), että kaalikoit uhkaavat jo rapsi- ja rypsisatoakin. Merkittävimmät taloudelliset tappiot tulevat kuitenkin kaalinviljelijöille.

– Kaalikoit syövät lehtiin reikiä, ja toukat ja kotelot jäävät kaaliin. Toukat ovat useimmille kuluttajille liikaa, jos niitä kaalista löytyy. Reiät kaalissa ovat vain esteettinen haitta, mutta niiden vuoksi tuote jää myymättä, sanoo professori Kari Tiilikkala Luonnonvarakeskuksesta.

Viljelijä Niko Jokinen Haapamäeltä kertoo, että satomenetysten laajuus ei vielä ole tiedossa - kaalikoiden tuhot nähdään vasta satoa korjatessa. Varhaiskaalin sadonkorjuu alkaa viikon päästä.

– Olen epällyt, että olisivatko kaalikoita vastustuskykyisiä torjunnalle, se ei näytä tepsivän kunnolla, hän sanoo. Kyllä tässä satomenetyksiä pelätään, mutta sen näkee vasta kun satoa korjataan, Jokinen sanoo.