Hyppää sisältöön

Muhoksen perhekotisurmasta murha- ja tappotuomiot kahdelle nuorelle miehelle

Kaksi nuorta miestä on tuomittu Muhoksella Metsolan perhekodissa viime kesänä tapahtuneesta perhekodin työntekijän surmatyöstä. Oulun käräjäoikeus tuomitsi toisen nuorukaisen nuorena henkilönä tehdystä murhasta ja törkeästä ryöstöstä 12 vuodeksi vankeuteen. Toinen nuorukainen tuomittiin neljästä eri rikoksesta, muun muassa nuorena henkilönä tehdystä taposta 8 vuoden ja neljän kuukauden vankeuteen.

Poliisiteipillä suljettu Perhekoti Metsolan ovi. Kuva: Laura Tolonen / Yle

Oulun käräjäoikeus antoi torstaina tuomion Muhoksella vuoden 2015 heinäkuun lopulla tapahtuneesta perhekodin työntekijän surmasta.

Syytteessä olivat tekohetkellä 16-vuotias vantaalaispoika ja 17-vuotias mikkeliläisnuorukainen. Jälkimmäinen on jo täyttänyt 18 vuotta.

Oulun käräjäoikeus tuomitsi Mikkelistä kotoisin olevan nuorukaisen nuorena henkilönä tehdystä murhasta ja törkeästä ryöstöstä 12 vuodeksi vankeuteen. Vantaalta kotoisin oleva nuorukainen tuomittiin nuorena henkilönä tehdystä taposta, törkeästä ryöstöstä, törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja kulkuneuvon kuljettamisesta oikeudetta yhteiseen kahdeksan vuoden ja neljän kuukauden vankeusrangaistukseen.

Käräjäoikeus määräsi, että nuorukaiset on pidettävä edelleen vangittuina.

Oulun käräjäoikeus määräsi nuorukaiset tammikuussa antamassaan välituomiossa mielentilatutkimukseen, jonka mukaan he olivat tekohetkellä syyntakeisia.

Tahallinen henkirikos

Oulun käräjäoikeuden mukaan tekohetkellä alle 18-vuotiaat nuorukaiset tappoivat yhdessä perhekodin ohjaajan. Käräjäoikeus katsoo, että molemmat syyllistyivät tahalliseen henkirikokseen ja toinen pojista syyllistyi murhaan nuorena henkilönä ja toinen tappoon nuorena henkilönä.

Käräjäoikeuden mukaan nuorukaiset suunnittelivat tapahtumaa etukäteen, mutta heidän pääasiallinen tavoitteensa oli karkuun lähteminen. Perhekodin ohjaajan tappaminen ei siten ollut varsinainen tarkoitus, eikä poikien etukäteissuunnittelukohdistunut siihen.

Käräjäoikeus katsoi myös, että perhekodin ohjaaja oli käyttänyt tehtävässään julkista valtaa, ja hänet oli tapettu tämän tehtävän takia.

Rikoslain mukaan murhasta on tuomittava elinkaudeksi vankeuteen. Nuoren henkilön osalta elinkautista vastaa kuitenkin enintään 12 vuotta vankeutta. Käräjäoikeus katsoi, että toinen nuorukaisista syyllistyi nuorena henkilönä tehtyyn murhaan.

Mittavat korvaukset omaisille ja yhtiölle

Oulun käräjäoikeus velvoitti nuorukaiset yhteisvastuullisesti mittaviin korvauksiin perhekodin työntekijän omaisille ja Nuoren ystävät palvelut Oy:lle. Käräjäoikeus hylkäsi kuitenkin osan yhtiön vaatimuksista. Oikeus velvoitti nuorukaiset korvaamaan muun muassa yhtiön oikeudenkäyntikuluja yli 5 400 euroa.

Oulun käräjäoikeus velvoitti nuorukaiset korvaamaan perhekodin työntekijän omaisille yhteensä yli 160 000 euron korvaukset, muun muassa oikeudenkäyntikuluja sekä henkisistä kärsimyksistä yhteensä 30 000 euroa.

Kahden päivän käräjäkäsittely

Muhoksen Metsolan perhekodissa viime vuoden heinäkuussa tapahtunutta 57-vuotiaan työntekijän surmaa käsiteltiin joulukuussa Oulun käräjäoikeudessa kaksi päivää.

Syyttäjä syytti Mikkelistä ja Vantaalta kotoisin olevia perhekodissa asuneita poikia nuorena henkilönä tehdystä murhasta ja törkeästä ryöstöstä. He kiistivät esitutkinnassa syytteen murhasta tai taposta, mutta myönsivät väkivallan käytön ohjaajaa kohtaan.

Syyttäjä vaati pojille 12 vuoden ehdottomia vankeusrangaistuksia, sillä uhria kohtaan oli käytetty raakaa väkivaltaa, jonka kohteeksi hän joutui työtehtävässään. Rikosnimikkeenä oli murha, koska teko oli syyttäjän käsityksen mukaan suunnitelmallinen sekä erityisen raaka ja julma. Lisäksi teossa oli surmattu lastensuojelulain mukaista julkista vallan käyttöä sisältävää tehtävää suorittava henkilö. Tappo on siten verrattavissa niin sanottuun poliisimurhaan.

Mikkelistä kotoisin oleva poika myönsi syyllistyneensä korkeintaan hätävarjelutilanteessa tehtyyn törkeään pahoinpitelyyn tai kuolemantuottamukseen. Häntä syytettiin nuorena henkilönä tehdystä murhasta ja nuorena henkilönä tehdystä törkeästä ryöstöstä

Vantaalta kotoisin oleva poika myönsi oikeudessa nuorena henkilönä tehdyt törkeän pahoinpitelyn, törkeän liikenneturvallisuuden vaarantamisen ja kulkuneuvon kuljettamisen oikeudetta.

.
.