Sote-laskelmiin suhtaudutaan varauksella Pirkanmaalla – "Toteutuessaan aiheuttaa sopeuttamispainetta"

Kuntakohtaisiin sote-laskelmiin suhtaudutaan pirkanmaalaiskunnissa varauksella. Monissa kunnissa on painetta nostaa kunnallisveroprosenttia, laskuvaraa olisi vain seitsemässä pirkanmaalaiskunnassa.

sote-uudistus
Kukkarosta pursuaa ulos seteleitä.
Yle

Valtaosalla Pirkanmaan kunnista on painetta nostaa veroprosenttiaan sote- ja maakuntauudistuksen myötä.

Kovimmat paineet kunnallisveron nostoon ovat Virroilla ja Urjalassa, molempien kuntien valtionosuus pienenee 100 euroa asukasta kohti.

Urjalassa muutokset lupaavat 0,7 prosenttiyksikön korotusta kunnallisveroprosenttiin. Virroilla kunnallisvero saattaa nousta jopa 0,73 prosenttiyksikköä.

Virtain kaupunginjohtaja Vesa Haapamäki ei vaivu uusimpien lukujen edessä synkkyyteen.

– Ei tämä uudistus talousmittarilla näytä kovin innostavalta. Se on selvää, että tuollainen muutos toteutuessaan aiheuttaa sopeuttamispainetta.

– Toisaalta tässä on matkan varralla opittu, että tämä uudistus on varsin hapuileva eli ei tässä kannata vielä mihinkään synkkyyteen vaipua, katsotaan ihan rauhassa tätä uudistusta eteenpäin. Tässä nähdään vielä monta monituista vaihetta ennenkuin maalissa ollaan, Haapamäki sanoo.

Laskuvaraa seitsemällä kunnalla

Kunnallisveron laskuvaraa olisi vain seitsemässä pirkanmaalaiskunnassa uusimpien laskelmien mukaan.

Eniten laskuvaraa on Vesilahdella, joka voisi uusien laskelmien mukaan laskea veroprosenttiaan 0,63 prosenttiyksiköllä. Tasauksien jälkeen Vesilahti olisi saamassa valtionosuutta 100 euroa enemmän kuntalaista kohti.

Vesilahden kunnanjohtaja Erkki Paloniemi ei suorilta käsin lupaa kuntalaisille kunnallisveroprosentin laskua. Tuoreimpia laskelmia Paloniemi katsoo varovaisen myönteisesti.

– Jos näin toteutuu kuin laskelmat näyttävät, hyvä niin. Tällä määrällä voitaisimme vaikka tuloveroprosenttia laskea, mutta tämä on todellakin ennakkolaskelma. On katsottava vielä vuoden 2019 alusta miten muuten käy kunnan tulojen ja menojen.

– Tämä olisi korjaamassa tilannetta, koska me olemme vuosien saatossa kovin paljon hävitty valtionosuuksissa. Tämä paikkaisi sitä menetystä, sanoo Paloniemi.

Myös Tampere lukeutuu uudistuksessa voittajiin, keskuskaupungilla olisi varaa laskea kunnallisveroaan 0,20 prosenttiyksikköllä. Tampere on saamassa 37 euroa asukasta kohti valtionosuustasauksien jälkeen.

Tampereen ja Vesilahden lisäksi vain Akaa, Kihniö, Lempäälä, Orivesi, ja Ylöjärvi voisivat tulevaisuudessa höllentää kunnallisverotustaan.

Valtiovarainministeriö julkaisi eilen kuntakohtaisia laskelmia sote-uudistuksen vaikutuksista kuntien talouteen. Laskennalliset luvut antavat suuntaa kunnallisveroprosentin muutoksista vuodesta 2023 lähtien. Kaikilta kunnilta siirretään kunnallisveroa 12,30 prosenttiyksikköä maakuntien soterahoitukseen.