Lelukaupassa yllättävä ilmiö: Nämä klassikot ovat taas muodissa

Suomalaiset ovat poikkeuksellista lelukansaa. Täällä ostetaan nyt paljon esimerkiksi perinteisiä puisia leluja. Videolta voit katsoa, millaisia leluja on 4-vuotiaan suomalaistytön huoneessa. Arvaatko montako niitä on?

Kotimaa
lego-ukkoja
Laskimme, montako lelua on 4-vuotiaan tytön huoneessa kesäkuussa 2016. Leluihin on laskettu mukaan myös kirjat. Jokaista Lego-palikkaa ei ole laskettu erikseen, vaan yksi Legopaketti on yksi lelu.

Muistatko vielä Brion puunvärisen junaradan, klassiset puiset puupalikat, vedettävät puiset vauvalelut ja tietysti Legot? Näiden ja muiden klassikkolelujen kysyntä on selvässä kasvussa: nimenomaan Suomessa.

Kasvun suurin veturi ovat juuri nyt Legot, mutta yllättävä trendi on myös puulelujen suosio.

Pohjois-Euroopan suurimmasta lelujen vähittäiskauppaketjusta Top-Toysista kerrotaan, että Suomessa ostetaan muihin maihin verrattuna poikkeuksellisen paljon perinteisiä laadukkaita klassikkoleluja ja puuleluja. Top-Toysin vähittäiskauppaketjuja ovat BR-lelut ja Toys R Us.

Top-Toysin mukaan suomalaisia eivät ainakaan vielä kiinnosta tekniset lelut, joita varten pitää ladata esimerkiksi applikaatio matkapuhelimeen.

lapsi leikkii junaradalla
1950-1960-luvuille saakka suomalaislapset leikkivät lähinnä puuleluilla, koska suurin osa leluista tehtiin itse. Edelleen puuleluja pidetään Suomessa laadukkaina, arvokkaina ja kehittävinä.Kristiina Tolvanen / Yle

S-ryhmän leluvalikoimasta vastaava SOK:n valikoimapäällikkö Rauna Junnila on huomannut saman trendin. Hän kertoo, että suomalaiset vanhemmat suosivat nyt kestäviä, kehittäviä ja ekologisia leluja.

– Puisia leluja tuodaan enemmän ja enemmän markkinoille. Perinteiset vedettävät vauvalelut, autot, palikat, puiset lautapelit, junaradat, palapelit, Junnila luettelee suosikkeja.

Hän arvioi, että klassikkoleluja ostetaan, koska niiden tiedetään säilyvän sukupolvelta toiselle.

keinuhevonen
Jukka-keinuhevonen on suomalaisen leluyhtiön Juho Jussilan klassikkotuote.Kristiina Tolvanen / Yle

Toistaako historia itseään lelumarkkinoilla, kun Legot ja puulelut ovat taas kovassa nousussa?

– Kyllä se näin taitaa olla, Junnila nauraa.

Yllä olevalta videolta voit katsoa, paljonko 4-vuotiaan suomalaistytön huoneessa on leluja, ja minkälaisia leluja sieltä löytyy.

Lego on keksinyt palikkansa uusiksi

Lelumuseo Hevosenkengän johtaja Johanna Rassi arvioi, että lelujen on aina haluttu kehittävän lasta.

– 1930–40-luvuilla ajateltiin, että lelut kasvattavat tiettyyn rooliin, joka lasta aikuisena odottaa, Junnila kertoo.

Esimerkiksi nukeilla leikkimisen ajateltiin kasvattavan tyttöjä lastenhoitoon.

– Nykyään ajatellaan ennemmin niin, että lapsi oppii leluilla leikkimällä jotain taitoja: vaikkapa motorisia taitoja, laskemista tai muotojen hahmottamista.

Frozen -leluja
Disneyn jättimenestys Frozen-elokuva näkyy myös Legoissa. Lego osaa hyödyntää kaikki digitaalisen ajan lastentarinat ja tehdä niistä tuotteita.Yle/Kristiina Tolvanen

Myös Legoja pidetään kehittävinä leluina. SOK:n Rauna Junnila tietää, että jopa vanhemmat itse leikkivät niillä mielellään.

Legon vahvan brändin pohjana on yhä perinteisten Lego-palikoiden kiinnitysmekanismi ja yhteensopivuus.

Perinteinen Lego-palikka patentoitiin vuonna 1958, ja patentti on jo vapautunut, mutta Legon myynti kasvaa silti huimaa vauhtia. Tanskassa perustettu yhtiö on Wall Street Journalin mukaan (siirryt toiseen palveluun) Mattelin jälkeen maailman toiseksi suurin leluvalmistaja.

– He ovat onnistuneet tuotekehityksessä hyvin. Lego on tarttunut ajan trendeihin. Lego on ostanut lisenssejä ja on tehnyt esimerkiksi Star Wars -Legot ja Disneyn Frozen-Legot ja prinsessat. Ne ovat olleet jättimenestyksiä. Lego on ujuttanut itsensä sisään isoihin tuotteistettuihin lelutrendeihin, Rassi pohtii.

Yksi selvä ilmiö lelukaupassa onkin tuotteistaminen. Ensin on joku digitaalisen maailman tarina: peli, tv-sarja tai elokuva, ja sen pohjalta tai rinnalle tehdään leluja.

– Esimerkkejä on vaikka kuinka paljon, vaikkapa Angry Birds. Disney tekee tätä myös koko ajan. Nykyään tuotemaailma suunnitellaan heti, ja sillä tietysti markkinoidaan esimerkiksi elokuvaa.

Top-Toysilta viitataan samaan ilmiöön. Jokainen elokuvan ympärille rakennettu tuotemaailma myy hyvin, ja uusi Lego-sarja on aina hitti.

Lego on tuonut markkinoille yhä enemmän myös tytöille suunnattuja tuotteita. Niitä ovat esimerkiksi Lego Elves, Lego Friends ja tietyt Disney-tuotteet. SOK:n Junnila arvioi, että tytöille suunnatut Legot ovat kasvattaneet kysyntää.

Perinteisesti Legot ovat kuitenkin olleet sukupuolineutraaleja leluja, joilla ovat leikkineet sekä tytöt että pojat, Johanna Rassi muistuttaa.

Synttäreillä myös annetaan lahja

Laadukkaiden lelujen lisäksi myös edullisten lelujen valikoimaa on kasvatettu S-ryhmän kaikissa kaupoissa.

– Esimerkiksi kaverilahjaksi sopivilla tuotteilla on hyvä menekki. Ja niiden on oltava edullisia, Junnila muistuttaa.

Kaupoissa näkyy sekin trendi, että jo hyvin pienille lapsille eli 3–4-vuotiaille järjestetään suuria kaverisynttäreitä ja synttäreille paitsi viedään lahja, niin sieltä myös saadaan pieni lahja.

– Kyllä meillä on tätä silmälläpitäen valikoima kunnossa, Junnila vahvistaa.

Hän kertoo, että myös leluvalmistajat tietävät trendin ja muun muassa Lego on tuonut markkinoille uusia, edullisia pieniä pakkauksia.

Yhteisöllliset pelit myyvät

Suomessa lelukauppa elää vahvasti vuodenaikojen mukaan. Juuri nyt ostetaan paljon pihaleluja ja -pelejä.

– Nyt haetaan sellaisia tuotteita, joiden parissa voidaan viettää aikaa yhdessä perheen tai suvun kesken: mölkky-peliä, renkaanheittopeliä, sulkapalloa, SOK:n Rauna Junnila listaa.

Top-Toysilta kerrotaan, että tämän kesän hittejä ovat olleet esimerkiksi ulkona käytettävät muovista tehdyt pallot: Phlat Ball ja Wubble Bubble.

Junnilan mukaan yhteisöllisyyden kaipuu korostuu nyt leluvalinnoissa selvästi enemmän kuin 10 vuotta sitten.

Lelumuseo Hevosenkengän johtaja Johanna Rassi muistuttaa, että aina vanhemmilla ei ole ollut aikaa eikä ehkä haluakaan leikkiä ja pelata yhdessä lasten kanssa.

– Tämä on selvästi uudempi ilmiö, että vanhemmilla on aikaa ja jopa velvollisuus leikkiä lasten kanssa.